En använd deodorantflaska ligger slängd kvar på platsen. Foto: Niclas Brunell/SVT

Ungas deosniffande oroar socialtjänsten

Uppdaterad
Publicerad

Larmet om att ungdomar i Säffle berusar sig på gasen i sprayburkar oroar socialpolitiker och socialtjänsten i Säffle.

– Det är naturligtvis allvarligt. Det är farligt för dem att göra på det här viset och jag tror inte att de förstår hur farligt det i själva verket är, säger ordföranden i socialnämnden Hèléne Agdén (SIV).

I ett plåtskjul bakom en obemannad bensinstation i centrala Säffle ligger parfymlukten tät över bråten, gamla bilsäten, ölburkar och så överallt: tomma sprayburkar med deodorant.

Det var efter att en orolig tonårsmamma berättat i Säffle-tidningen om att ungdomar sniffar drivgas ur sprayburkar, så kallad boffning, som det blev känt att ett 15-tal ungdomar kan vara inblandade.

– Vi att väl fungerande samarbete med både skola och fritidsgårdar. Vi får helt enkelt fortsätta på det goda samarbetet och se vad vi kan göra tillsammans för att stävja det här. Det är inte bra för ungdomarna att hålla på så här, säger ordföranden i socialnämnden Hèléne Agdén (SIV).

Polisen kommer också att gå vidare med uppgifterna och informera på skolor och uppmärksamma affärsinnehavare på problemet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.