Uppsägningar och anställningsstopp i landstinget

Uppdaterad
Publicerad

Landstinget i Värmland är på väg mot en jätteförlust och nu kan det bli uppsägningar i vården. Nu införs anställningsstopp i vissa verksamheter.

Prognosen är att hälso- och sjukvården går mot ett minusresultat på 350 miljoner kronor.

– Det är klart att situationen är allvarlig. Det är alltid allvarligt när man får ekonomiska problem i den här typen av organisation. Vi har vetat genom de rapporter vi har fått under året att vi har problem med kostnadsutvecklingen, säger landstingsrådet Fredrik Larsson (M).

Ulric Andersson (S), landstingsråd i opposition.

– Vi signalerade redan i februari om den här situationen. Vi har en budget som inte stämmer i förhållande till verksamheten, säger han.

Vid landstingsstyrelsens möte i dag hade oppositionen lagt fram ett förslag om att målet för ekonomi och verksamhet måste revideras och inrättandet av mellanvårdsplatser i sjukvården i Kristinehamn och Säffle omprövas.

Men politikerna lyckades inte komma överens. Den politiska ledningen sa nej till oppositionens förslag.

– Det innebär ju att samtidigt som vi står inför stora nerdragningar med möjliga uppsägningar ska ett 50-tal personer rekryteras för de här mellanvårdsplatserna. Det känns inte rätt, säger Ulric Andersson.

Landstingsrådet Fredrik Larsson (M).

– Just nu måste vi jobba med åtgärder på kort sikt för att lösa de problem vi har idag. Men vi måste också jobba med lösningar på lång sikt och då är just närsjukvård en del av lösningen.

Det är oklart hur många anställda som hotas av uppsägning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.