Foto: SVT

Årets vardagshjältar – en salig blandning

Uppdaterad
Publicerad

En idrottsförening, en förskola, en verksamhet för barn med anhöriga i fängelse och en fritidsledare. Det är årets vardagshjältar i Karlstads kommun.

När årets vardagshjältar presenterades i dag var det sjunde gången som Karlstads kommun uppmärksammade personer, organisationer och föreningar som gör skillnad i vardagen.

– Man ser mest hjältar i serier, på teve och i spel. Då är det figurer som räddar liv, universum eller kontinenter. Det är superhjältar. Det här handlar om hjältar i vardagen, hjältar som gör skillnad för den enskilda människan i vardagen, en hjälte som tar sig tid att lyssna, förstå, stötta och motivera. Det är hjältar som förändrar andra människors liv, sade kommunalrådet Niklas Wikström (L) i samband med att blommor och diplom delades ut.

Rekordmånga nominerade

Det är karlstadsborna som nominerar till utmärkelsen Årets vardagshjälte. I år var antalet nomineringar rekordhögt, hela 242 nomineringar kom in. Det kan jämföras med det första årets nomineringar. Då kom 35 nomineringar in. Kommunalrådet Niklas Wikström (L) är över hövan nöjd med det stora intresset.

–Ja, av alla priser jag delar ut är det här det viktigaste. Det här är ett enda stort tack från Karlstads kommun till vardagshjältarna, säger han.

Fritidsledaren Jonas

En av dem som prisades i år är fritidsledaren Jonas Kristiansson som har arbetat med att föra ut fritidsgårdsverksamheten till de ungdomar som inte aktivt söker upp fritidsgårdarna, bland annat genom en mobil fritidsgårdsverksamhet. I motiveringen står bland annat att läsa att han brinner för att ordna en meningsfull fritid för Karlstads ungdomar.

– Man måste ut i områdena för att nå dem som vi inte når annars. Det bästa sättet att motverka negativa aktiviteter är att skapa positiva, säger Jonas Kristiansson som är väldigt glad för utmärkelsen. 

– Det betyder väldigt mycket för att motverka social oro, säger prisutdelaren Niklas Wikström (L).

Inga prispengar

Pristagarna får ta emot ett diplom och en stadig blombukett. Några prispengar delas dock inte ut.

– Syftet med det här av att uppmärksamma vardagshjältarna och lyfta deras betydelse, förklarar Niklas Wikström (L).

Det här är 2016 års vardagshjältar i Karlstad

Årets förening: Edsvalla IF

Årets verksamhet: Fogdemyrens förskola

Årets samverkan: Bufff (Barn och ungdom med förälder/familjemedlem i fängelse

Årets medarbetare: Jonas Kristiansson, Tolvmansgatans fritidsgård 

Nomineringstexter

Årets förening: Edsvalla IF

Edsvalla IF är en naturlig mötesplats för ungdomarna i byn. Föreningen har ett starkt driv och utstrålar en varm och välkomnande känsla. Edsvalla IF är en god representant för en levande landsbygd och erbjuder ett aktivt fritidsliv för invånarna. Klubbens ordförande och eldsjäl Per Flobergseter behöver hyllas och lyftas lite extra. ”En riktig vardagshjälte, utan Per i föreningen hade den kanske varit nere”. Så löd en av nomineringarna.

Årets verksamhet: Fogdemyrens förskola

Personalen på Fogdemyrens förskola är sanna hjältar i vardagen. De utstrålar trygghet, värme och gör ett arbete med barnen utöver det vanliga. Vardagshjältarna på förskolan Fogdemyren har världens viktigaste jobb. De lär barnen värdegrund, kamratskap och bidrar till att skapa trygga små individer. ”Tack för allt som ni gör för barnen, ni är inte bara Vardagshjältar utan också superhjältar”. Så löd en av nomineringarna.

Årets samverkan: BUFFF

BUFFF (Barn och ungdom med förälder/familjemedlem i fängelse) arbetar med de barn och unga som ofta glöms bort. Personalen öppnar både hjärta och själ och lyssnar till deras berättelser. BUFFF ger ett viktigt stöd till de barn och familjer som drabbats ”Jag vill nominera BUFFF som de allra största hjältarna. De är i mina ögon riktiga hjältar”. Så löd en av nomineringarna.

Årets medarbetare: Jonas Kristiansson

Jonas är en sann förebild som är omtyckt av både arbetskamrater och besökare. Han brinner för att ordna meningsfull fritid, både på och utanför fritidsgårdar. Jonas gör sitt arbete med hjärtat och det spelar ingen roll vilken årstid eller verksamhet det gäller. ”Han älskar sitt jobb och ingen är mer värd att bli nominerad till vardagshjälte, för det är exakt vad han är”. Så löd en av nomineringarna.

Källa: Karlstad kommun

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.