Sex vargar i vinterns licensjakt

Uppdaterad
Publicerad

I dag kom Länsstyrelsens beslut om den kommande licensjakten i Värmland.

Myndigheten har kommit fram till att sex vargar får skjutas i vårt län och ytterligare sex i det gemensamma reviret med Örebro län.

Licensjakten omfattar totalt 24 vargar, uppger Länsstyrelsen i Värmland. Sex stycken i vardera län av Värmland, Dalarna, Gävleborg samt sex vargar i det gemensamma Örebro/Värmland-reviret i Loka. För Värmlands del är det jakt i reviret Brattfors som gäller.

– För att välja ut just dessa två revir har vi bland annat tittat på var älgtätheten är som lägst, var det varit angrepp på fårbesättningar och var det finns fårbesättningar samt vad det är för genetisk status i reviren, berättar Maria Falkevik som är rovdjursansvarig vid Länsstyrelsen i Värmland.

Varg i Värmland

Jakten får bedrivas från den 2 januari till och med den 15 februari 2017 eller till dess att Länsstyrelsen avlyser jakten.

”Inte nöjda”

Strax efter beslutet börjar också reaktionerna komma. Jägareförbundet i Värmland är allt annat än nöjda med beslutet.

– Värmland har under lång tid drabbats hårt av allt för höga koncentrationer av varg. Dagens beslut om vargjakt är välkommet, men det krävs ett omtag i förvaltning och beslut där vargstammens regionala påverkan också återspeglas i myndigheternas agerande, säger Jägareförbundet i Värmlands ordförande Ingemar Tönnberg i ett pressmeddelande.

Inte heller Gunnar Glöersen, jaktkonsulent vid Jägarförbundet, är nöjd med tilldelningen.

– Totalt skulle vi kanske haft 24 bara i Värmland för att komma tillrätta med de problem vi har. De tolv vargar som vi har i dag är ju egentligen för lite mot bakgrund av att vi har väldigt många revir.

Men är inte det här bättre än inget?

– Det är klart att tolv är bättre än ingenting men det löser ju inte de problem som vi har med vargstammen i Värmland. Koncentrationen till Värmland kommer vara fortsatt stor så man löser ingenting med det här.

Men är inte nivån motiverad av det faktum att vargstammen inte ökat på samma sätt som tidigare?

– Det beror egentligen på Naturvårdsverkets sätt att räkna där man utgår från familjegrupper. Tittar man på hur många par vi har i Värmland så är det lika många som förra året, vilket innebär att antalet föryngringar antagligen är rekordstort i år.

Men kommer ni någonsin bli nöjda?

– Inte förrän vi kommer ner i de nivåer som man demokratiskt beslutat om i Värmland och då ska vi ner på en betydligt lägre nivå än i dag.

Vad har du för hopp om att det blir jakt då, med tanke på de rättsprocesser som varit och som fortfarande pågår?

– Alltså, det här kommer att överklagas. Det vet vi redan. Det går till förvaltningsrätten i Luleå och så småningom till kammarrätten i Sundsvall. Men jag har gott hopp om att det ska hålla eftersom tidigare prövningar visat att det är tillåtet att jaga varg på licens. Det handlar bara om att motivera besluten på rätt sätt och jag förutsätter att länsstyrelsen har gjort ett bra arbete.

”Olaglig jakt”

– 24 vargar känns alldeles fel eftersom det är en olaglig jakt, som vi ser det. Det går ju emot allt som står i EUs art- och habitatdirektiv, säger Jan Bergstam på Naturskyddsföreningen.

Men tål inte den svenska vargstammen ett visst jakttryck?

– Inte vad vi kan se i nuläget. Det skrivs och sägs att den svenska vargstammen har en kraftig tillväxt men det är ju snarare tvärt om, skulle jag säga. Om man tittar på de senaste åren så är variationen två till tre revir, ibland inget, så det är inte någon kraftig tillväxt.

Men finns det inte någonting positivt i att man möter jägare och djurägares behov av att få jaga?

– Det blir ju väldigt konstigt om man jagar en art för att kunna jaga en annan art. Det vilda är ju sitt eget, det har man missat på något sätt i vår viltvård i Sverige.

Fjärde licensjakten i länet

Enligt Naturvårdsverket fanns det förra vintern runt 340 vargar i Sverige. Det visade den senaste inventeringen. Vargen finns framförallt i Mellansverige och populationen är tätast i Värmlands, Dalarnas, Örebro, Gävleborgs, Västmanlands län samt i delar av Västra Götalands län. Vinterns inventering i Värmland visade att antalet länsegna vargrevir minskat från 23,3 till 20,3 enligt länsstyrelsen. Det finns cirka 200 vargar i Värmland, enligt en mycket grov uppskattning från Länsstyrelsen.

Licensjakt på varg har genomförts i Värmland tre gånger: år 2010, 2011 och 2015. Andra år har den avbrutits eller stoppats efter överklaganden. I år har länsstyrelserna fattat beslut om licensjakt på varg tidigare på hösten för att få en snabbare process. Dessutom beslutade regeringen i våras att överklaganden av beslut om jakt efter stora rovdjur koncentreras till Förvaltningsrätten i Luleå för att få en mer effektiv beslutsprocess.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Varg i Värmland

Mer i ämnet