Just nu pågår en stor omfördelning av den svenska vargstammen. Idag ska det som minst finnas 10 vargar i norra Sverige, 285 i Mellansverige och fem vargar i den södra delen av landet.
Enligt de nya förslagen från länsstyrelserna kommer det att ändras till minst 60 vargar i länen i söder.
Omfördelning söderut
Miniminivåerna för varg ses över vart femte år, på uppdrag av Naturvårdsverket.
De senaste åren har allt fler vargar etablerat sig i de södra delarna av Sverige, och det finns en politisk vilja att förstärka den trenden.
Det är Länsstyrelserna som ska komma med förslagen. De är inte alls överens, men gemensamt är att andelen vargar i södra Sverige kommer att öka kraftigt.
I Mellansverige vill man öka miniminivån i söder från fem till hela 85 vargar, och minska den egna nivån från 285 till 215.
– Jag har full respekt för att det finns en oro i samhällena i södra Sverige, men det här en naturlig utveckling, säger Georg Andrén, landshövding i Värmland.
Oenighet mellan länsstyrelserna
Hans kollega i Skåne håller inte med. Där har man satt ett absolut tak på 60 vargar.
– I det södra delarna känner vi att vi har så pass mycket varg nu som vi mäktar med, säger Anneli Hulthén, landshövding i Skåne län.
Miniminivåerna utgör den lägsta nivå vargstammen ska ha i respektive område, och ligger till grund för beslut om både skyddsjakt och licensjakt på varg.
Senast den första mars är det meningen att länsstyrelserna ska ha enats om ett gemensamt förslag, som sen ska fastställas av Naturvårdsverket.
Miniminivån i norra Sverige ska enligt Naturvårdsverket hädanefter vara noll.
Naturvårdverkets förvaltningsområden för rovdjur
Södra rovdjursförvaltningsområdet
Södermanland, Östergötland, Kalmar, Jönköping, Kronoberg, Halland, Blekinge, Skåne och Gotland. Gotland är dock undantaget och ska inte ha några vargar.
Mellersta rovdjursförvaltningsområdet
Gävleborg, Dalarna, Värmland, Västmanland, Örebro, Stockholm, Uppsala och Västra Götalands län.
Norra rovdjursförvaltningsområdet
Norrbotten, Västerbotten, Jämtland, Västernorrland