Världsomseglarna har nått Panama

Publicerad

Bröderna Henrik och Robert Jönsson från Kil är ute på sitt livs äventyr. För några år sedan hade de aldrig seglat, men i somras påbörjade de en jordenrunt-segling.

När Värmlandsnytt kontaktar dem för att höra hur det går är de i Panama och ska precis ta sig genom kanalen.

– Nu är vi i Colón. Vi har haft en del pappersarbete de senaste dagarna för att ta oss genom Panamakanalen, berättar Robert Jönsson på en skrapig skypelinje.

När Henrik och Robert Jönsson bestämde sig för att segla jorden runt hade hade de aldrig seglat, men de köpte och renoverade en båt, pluggade på om segling, intensivtränade och i somras bar det av över Atlanten. En resa som bjudit på alltifrån naturupplevelser och möten med spännande människor till rån och tuffa stormar.

– Nordsjön är det tuffaste minnet. Vi hamnade i ganska kraftig storm och fick hjälp därifrån av norska oljeplattformar med deras supplyfartyg, berättar Robert Jönsson.

– Sen var det ganska lugnt, fyller Henrik Jönsson i. Det var ju höga vågor sista biten på Atlanten, men då visste vi lite mer vad vi gjorde. Nu har vi koll! Tror vi alla fall, säger de och skrattar.

Åtta månader har de avverkat av den tre år långa resan och mycket av det som händer ombord kan man följa på deras blogg – ni kommer till bloggen om ni klickar här.

”Västindien är lite av en besvikelse”

Resan till Karibien/Västindien har gått via Irland och Kanrieöarna, men Karibien var inte riktigt den dröm de föreställt sig. 

– Det är dyrt och allt kretsar runt pengar. Mycket är sönderturistat och lite för exploaterat tyvärr. Men det är mycket fint också, Dominiqa var skitkul, med lite djungelturer, säger Henrik Jönsson.

– Och Union Island var ju också en höjdare, inte så turistigt fyller Robert i.

På ön Bequia i Karibien blev Henrik Jönsson rånad.

– Jag skulle köpa några färdöl hem till båten en tidig morgon. En man lurade in mig på en bakgård, sen kom det fyra personer till och de tog två guldhalsband som jag hade på mig. Men det gick ändå bra, för polisen lyckades hitta dem så jag fick tillbaka halsbanden till slut.

Efter en tid i Karibien lämnar de nu Atlantensidan för Stilla havet via Panamakanalen.

– För dykningens skull tror jag Söderhavet kommer bli skitkul, säger Henrik Jönsson. Men det är också roligt att träffa öfolk som inte sett så mycket av den övriga världen. Sydafrika är ju häftigt och efter det får vi ju chansen att göra Karibien en gång till och Cuba framför allt, fortsätter Henrik Jönsson.

Vilka är era härligaste minnen från resan så här långt?

– Atlanten var ju skitkul, när vi fick en massa fisk. Sen är det ju häftigt att tälta i djungeln och se djur, säger Henrik Jönsson.

– Vi har sett en sengångare idag bland annat och vi såg en krokodil häromdagen och bältdjur, fyller Robert i och en myrslok...

Jonas Harjula från Kil mönstrade på i Panama och Robert Jönsson kommer mönstra av på Galapagosöarna och åka hem till Sverige en period för att mönstra på igen senare.

Vi på Värmlandsnytt hoppas kunna få kontakt med gänget på båten fler gånger under resans gång.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.