Varmare och blötare vintrar väntar

Uppdaterad
Publicerad

De värmländska vintrarna blir kortare, varmare och blötare. Vad är det för framtid vi går till mötes?

Värmland blir varmare, snösäsongen är redan nu flera veckor kortare än för 50 år sedan enligt SMHI. Klimatscenarierna är flera:  6 grader varmare om vi fortsätter släppa ut växthusgaser ungefär som idag och 2 grader om världens länder lyckas minska utsläppen av växthusgaser.

FN:s klimatmöte i Lima avslutades i helgen och på plats fanns den värmländska riksdagsledamoten Stina Bergström (MP).

Grön vinter

– Det är så häftigt att sitta där i ett rum tillsammans med representanter för alla världens länder som alla diskuterar klimatfrågan. Och alla är överens om att det är ett stort problem. Men sen är det konsensus som gäller i de här sammanhangen. Det blir den som bjuder minst som vinner, säger Stina Bergström (MP).

Pensionären Sigrid Skogsman har bott hela sitt liv i trakterna runt Likenäs. När hon var barn kunde snön falla redan i månadsskiftet oktober november och den frusna älven höll för både häst och släde runt juletid.

– Det ser väldigt mörkt ut eftersom utvecklingen säger att det ska gå åt ett annat klimat här uppe. Men jag hoppas på att vi får tillbaka våra gamla vintrar, säger hon.

Nästa år är det dags för ännu ett klimatmöte, i Paris den här gången och frågan är hur förhandlingarna går den här gången.

– Det pågår en ordentlig diskussion om vad man kan göra och jag tror att de flesta är medvetna om att vi behöver göra något. Det är mycket stort globalt problem vi har, säger klimatforskaren Erik Kjellström vid SMHI.

Också Stina Bergström (MP) är försiktigt hoppfull.

– Bara det att USA och Kina för första gången gick ut och sa att de skulle kunna tänka sig att minska sina utsläpp, inte nu och inte tillräckligt mycket, men ändå har de börjar nosa på att gå med i det här samarbetet, för det har man inte varit förut.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Grön vinter

Mer i ämnet