Värmlandsåkeri i blåsväder

Uppdaterad
Publicerad

Enligt Transportfacket har sju förare slutat, eftersom de inte fått avtalsenlig lön eller semesterersättning och haft för långa arbetspass.

Fackföreningen Transport har lämnat in en begäran om central förhandling om ett Värmländskt åkeri. Sedan det misslyckats att förhandla lokalt flyttas nu konflikten upp till central nivå mellan Transport och Biltrafikens arbetsgivarorganisation

Åkeriföretaget har cirka 25 anställda och kör bland andra för Postnord och Tidningstjänst.

Krister Brandling var anställd som chaufför. Han skickades på semester och har sedan inte hört något från sin arbetsgivare.

– Dom svarar inte på telefon, när man ringer, dom svarar inte på SMS, dom svarar inte på mail, säger Krister Brandling, som inte fått ut sin lön och nu bett facket Transport om hjälp att komma till tals med sin arbetsgivare.

– Jag vet inte om jag fortfarande är anställd, eftersom jag inte fått någon uppsägning eller arbetsgivarintyg, så att jag kan få arbetslöshetsersättning.

Inte kommit till förhandling

Vid tidigare försök att förhandla har företaget inte dykt upp. I ett mailsvar till Transport menar företagsledningen att de inte har något kollektivavtal och ingen skyldighet att förhandla. Ändå kräver flera av deras uppdragsgivare att ett sådant avtal ska finnas för att de ska få ett uppdrag.

Biltrafikens arbetsgivarorganisation hävdar att åkeriet är medlem och därmed bundna av avtalet med facket.

– Problemet är ju att man har ett kollektivavtal, säger Mikael Ladman, ombudsman vid Transport i Värmland. – Men man struntar fullständigt i det och sätter folk i ekonomisk onåd för att man inte fullgör sina förhandlingsskyldigheter.

SVT Nyheter Värmland har inte lyckats nå åkeriet för en kommentar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.