Värmländsk kultur – en turistmagnet

Uppdaterad
Publicerad

Exklusiv värmländsk kultur lockar hit nya turistgrupper och inte minst är det konsten som drar.

Tidningarna Vi och Svenska Dagbladet, den senare ihop med Jambo tours, arrangerar exklusiva Värmlandsresor med extra allt. Det är den värmländska kulturen som lockar och får storstadsmänniskor att lätta på plånboken. För några kulturfyllda dagar i Värmland kostar. 11 000 kronor för fem dagar, 7 000 kronor för fyra, men resorna säljer ut.

Unikt landskap

– Värmland är unikt, säger Sofia Wadensjö Karén, chefredaktör för tidningen Vi. Vi har sett om det finns möjligheter att hitta ett lika brett utbud att locka med i andra landskap. Men bara i Värmland går det att få ihop ett så varierat program och där kan man dessutom få träffa konstnärerna.

Lagerlöf och Lerin lockar

Selma Lagerlöfs Mårbacka har varit öppet för turister sedan 1942 och ännu 2016 verkar alla resor kretsa kring minnesgården. Förutom Mårbacka innehåller en kulturresa i Värmland bland annat Västanå Teater, Fridolf Rhudinmuseet, Värmlänningarna i Ransäter, Erlandergården, Klässbols Linneväveri, och så dagens kulturmagneter konstnärerna Karin Broos och Lars Lerin. Det är verkligen att plocka russin ur den värmländska kulturkakan.

Rik författartradition

Bengt Uhlenius på Jambo tours säger att Värmland är vackert och har en rik författartradition. Det lockar. Dessutom verkar många storstadsbor vara betuttade i Sunne. Jambo tours arbetar mest med Afrikaresor, men har också arrangerat  utsålda resor till Mårbackas julmarknad.

– Lars Lerin är katalysatorn, säger Bengt Uhlenius. För många kulturresenärer är det stort att få träffa Lars Lerin eller Karin Broos.

– Förr i tiden åkte värmlänningarna ut för att hämta kunskap, men nu kommer människor från hela Europa hit till Värmland för att uppleva vår kultur, våra poeter, våra sånger. Och det handlar om vad som händer idag, i nutiden, säger Urban Edberg, som medverkar som sakkunnig guide på kulturresor i Värmland i sommar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.