Naim Josefi och förlagan till den skapelse som Bahar Pars kommer att bära. Foto: TT/SVT

Värmländsk stålklänning på Oscarsgalan

Uppdaterad
Publicerad

Bahar Pars, en av huvudrollsinnehavarna i den svenska succéfilmen ”En man som heter Ove”, kommer att framträda i en en klänning gjord av värmländskt stål när hon tar plats på Oscarsgalan i helgen.

SVT Nyheter Värmland har tidigare berättat om den unika stålklänningen  som designats av den svenska modedesignern Naim Josefi. Klänningen har sytts av 6 000 supertunna stålplattor, de är inte mer än 0,022 millimeter tjocka. Plattorna har tillverkats av kallvalsat stål från Voestalpine Prescision Strip AB i Munkfors.

– Jag bad dem att färga stål åt mig och så skickade de några prover som var helt fantastiska, sedan körde vi, berättar Naim Josefi.

I filmvärldens finrum

Nu har en ny klänning, också den med ståldetaljer skapats av Naim Josefi. Den exklusiva klänningen kliver rakt in i filmvärldens finrum när Bahar Pars, som spelade en av huvudrollerna i ”En man som heter Ove”, beträder Oscarsgalans röda matta i Los Angeles natt till måndag. Filmen har nominerats i klassen bästa icke engelskspråkiga film.

– Ett etablerat modehus hade kunnat ge mig en väldigt fin klänning, men jag vill ligga i den kreativa frontlinjen, säger Bahar Pars i ett pressmeddelande.

På valsverket i  Munkfors är den verkställande direktören på Voestalpine rejält entusiastisk inför Oscarsgalan.

– Det här är fantastiskt kul! utbrister vd Göran Jansson när vi ringer upp honom under fredagseftermiddagen.

– Vi får visa att man kan tänka annorlunda kring stål och att materialet kan användas till annat än vad det normalt förknippas med.

Framskjuten reklamplats

För företaget innebär Oscarsgalan också en framskjuten reklamplats. Både för valsverket i Munkfors och för stålindustrin som sådan.

– Det här visar vad vi kan i lilla Munkfors. Stålet i sig är väldigt tunt och det är inte många i världen som klarar att göra det så tunt och med så noggranna toleranser som vi. Men det här är inte bara viktigt för oss. Det profilerar hela stålindustrin på ett nytt sätt, säger Göran Jansson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.