Foto: SVT/Privat

Värmländsk trafikpolis: Sluta varna för kontroller

Uppdaterad
Publicerad

En värmländsk trafikpolisen Andreas Seiser rasar över trafikanter som varnar andra trafikanter för polisens trafikkontroller. ”...Vem fan tror ni att ni hjälper...”, skriver han i ett argt inlägg på sin facebooksida.

– Jag hade en trafikkontroll i Forshaga och tänkte se hur lång tid det skulle ta, innan någon lade ut en varning. Jag är själv medlem i en sida på sociala medier där man skriver varningar. Det tog bara 5-10 minuter innan någon hade lagt ut ett inlägg, om att vi hade en kontroll. Det startade mina tankegångar, säger Andreas Seiser.

Inlägget har under måndagskvällen delats över 9500 gånger.

– Det blev lite större än jag hade trott, jag tänkte skriva till mina närmsta, säger Seiser.

I inlägget undrar han ”Går det bara på rutin eller vill så många främja att de som kör påverkade av alkohol och droger i trafiken undkommer och kan fortsätta?”

Varnar kanske fel person

Han anser att de enda som risker något vid trafikkontroller är de som saknar körkort, påverkade förare och de som transporterar vapen eller droger.

– Det kan vara fel person du varnar, någon som är påverkad, säger han.

Hjälper dem komma undan

Seiser anser att man hjälper påverkade förare att komma undan genom att blinka till mötande trafikanter vid kontroller eller varna i sociala medier. ”Man gör det ju i sina egna områden så att de kan fortsätta på de gator och vägar där deras egna föräldrar, syskon och barn befinner sig.”

Han uppmanar samtliga att sluta med varnandet och öka trafikpolisens chanser att få bort olämpliga förare från vägarna.

Vad tycker kollegorna om ditt inlägg?

– De skrattar men de håller ju med, de flesta poliser irriterar sig på det här, säger Andreas Seiser.

Andreas Seiser avslutar med ”Ps. Ja ni får dela om ni tror att det kan ändra någons beteende”, vilket folk verkar fortsätter att göra.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.