Tv-kocken Tareq kan ses i SVT:s Trädgårdsmåndag med Pernilla Månsson Colt. Nu reser han runt i norden för tredje säsongen av Tareq Taylor's Nordic Cookery. Det är en serie, som bland annat sänds i brittiska BBC och uppskattas ha en publik på hundra miljoner tittare runt om i världen.
Tareq Taylor lagar mat på värmländska råvaror. Han gillar det närodlade och ekologiska.
– Värmland är fantastiskt med sina fem klimatzoner. Det är som ett Sverige i miniatyr, det finns mycket att plocka och hämta här, säger Tareq Taylor.
Knäckebröd, vilt och gös
I Värmlandsupplagan av matprogrammet lagar Tareq Laxrilette på knäckebröd på Krokstad Herrgård, vilt på Branäs topp och gös på Bojorten i Kristinehamns hamn. Fast hans värmländska favoriträtt kommer inte med i programmet.
– Jag har just fått smaka på nävgröt. Det påminner mig om skånsk ”äggakaga”. Jag är svag för rökt fläsk, lingonsylt och någonting till, som äggakaga eller nävgröt. Fast nävgröten verkar vilja mer. Magen känns som en ballong, säger Tareq Taylor.
Mums för turistbranschen
Ett matprogram från Värmland sett av miljoner över hela världen är en munsbit för turistbranschen:
– Vi har ju sett att PR och sådana här program har större trovärdighet än ren annonsering, så visst betyder det mycket för turismen att ett TV-program för världsspridning spelas in här, säger Maria Nordmark, projektledare på Visit Värmland.
Programserien Tareq Taylor's Nordic Cookery visas i Kanal 12 med början senare i september. Värmlandsavsnittet kommer troligen först fram på vårkanten.