Värmlänningarna behöver bli bättre på att blinka, anser polisen. Foto: SVT

Värmlänningarna dåliga på att blinka

Uppdaterad
Publicerad

Fyra av tio bilister gör fel när de passerar rondeller. Det visar en undersökning som Motormännen gjort. Det handlar framförallt om hur man använder blinkers och i Värmland har vi en del att lära anser trafikpolisen.

Trafikläraren Malin Andersson i Kristinehamn visar oss hur en körning i en rondell ska gå till (se inslaget nedan).

– Du blinkar när du ska köra ut ur rondellen, säger hon.

Trafikvett

Så säger lagen

Motormännen som undersökt rondelltrafiken i hela landet, anser att många bilister gör fel i rondeller. 44.000 bilister kontrollerades och 42 procent använde inte blinkers vid utfarten.

– Lagen föreskriver att du skall ge tecken vid utfarten, men ställer inga krav i övrigt att använda blinkers i rondellen, fortsätter Malin Andersson.

Göteborgarna är sämst på att använda blinkers enligt Motormännens undersökning. I Umeå är man bäst, där är det bara två av tio som gör fel.

– I Kristinehamn gör nog de flesta rätt, berättar Malin Andersson. Jag har jobbat på fler orter och jag ser ingen större skillnad.

Värmlänningarna dåliga på att blinka

Trafikpolisen hävdar dock att bilförarna i hela länet är ganska dåliga på att använda blinkers.

– Det är nog i allmänhet så att bilisterna i Värmland är rätt dåliga på att använda blinkers. Inte bara när de kör i cirkulationsplatser, säger Rune Atterstig vid trafikpolisen i Värmland.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Trafikvett

Mer i ämnet