Statistik om amning är viktig för att kunna stötta föräldrar på rätt sätt. Foto: TT

Viktiga uppgifter om amning lämnas inte till Socialstyrelsen

Uppdaterad
Publicerad

Om mamman ammar eller om någon i hemmet röker – det är uppgifter som samlas in av BVC. Varje år ska landstingen rapportera in statistik om detta till Socialstyrelsen. Statistik som är viktig för hur man ska jobba förebyggande. Men Värmland har inte lämnat in statistik – på flera år.

Det är stora problem för barnhälsovården i Värmland att få fram statistik ur datasystemet Cosmic, framförallt gällande amning och rökning bland spädbarnsföräldrar. Siffror som är viktiga för hur man ska jobba med förebyggande verksamhet.

– Det är olyckligt att vi inte rapporterat in siffror till Socialstyrelsen, säger Staffan Skogar, barnhälsoöverläkare på landstinget i Värmland.

Han konstaterar att det är viktig statistik, inte minst nationellt med siffror man kan lita på, men även viktigt i det lokala arbetet.

– Det är viktigt för oss att se hur det ser ut lokalt både vad gäller amning och rökning bland småbarnsföräldrar. Att vi inte har några lokala siffror hämmar vårt förebyggande arbete, säger Staffan Skogar och konstaterar att man utan siffror inte kan se var de insatser som görs inom barnhälsovården faktiskt fungerar.

IT-chefen: Inte bara systemets fel

Problemen beror framförallt på svårigheter med att få ut siffror ur systemet, men det har även varit problem vid själva dokumentationen.

IT-chefen på Landstinget Mikael Borén tycker inte man bara kan skylla problemen på datasystemet Cosmic.

– Vi här i Värmland har inte riktigt följt alla parametrar som kvalitetsregistret kräver, och det påverkar möjligheterna att leverera statistik. Det är naturligtvis beklagligt att vi inte kan leverera siffrorna, men det är olika parametrar som spelar in, säger han. 

Men siffrorna är viktiga. Inte bara för statistiken, utan minst lika viktiga i det dagliga arbetet inom barnhälsovården.

– Det är alltid bra att få ut statistik, det ger en tyngd åt det dagliga arbetet och hur vi kan jobba behovsstyrt, att vi kan lägga resurserna där de behövs bäst, säger barnhälsoöverläkare Staffan Skogar.

Han förklarar att med siffror från varje BVC kan man jobba mer lokalt och se om det förebyggande arbetet faktiskt har effekt.

Kommer inte att skicka in i år heller

Värmland är det enda län i landet som inte lyckats lämna siffror till socialstyrelsen för varken 2013 eller 2014 och kommer heller inte kunna lämna för 2015 eftersom de siffrorna ska vara inne i slutet av januari.

– Nej, vi kommer inte att klara det, säger Staffan Skogar. De siffror vi hittills lyckats få fram är inte tillförlitliga, så vi har inget vi kan rapportera.

Och någon prognos för när problemen är lösta finns inte.

– Nej, jag har ingen tidsplan för när problemen kan vara lösta, säger Mikael Borén, IT-chef på landstinget.

Ett par andra landsting har haft problem något år, men Värmland är sämst av alla landsting i hela landet med bortfall av siffror ända sedan datasystemet Cosmic infördes.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.