Peter Olsson sköt tre vildsvin i natt Foto: Sveriges Radio Värmland/Privat

Vildsvin skjutna i Gräsmark

Uppdaterad
Publicerad

Tre vildsvin sköts i Gräsmark i natt.

Peter Olsson, som sköt dem, kommer också att vara med och jaga gris under helgen.

I området har flera boende drabbats av vildsvinens framfart.

Peter Olsson bor i Gräsmark och jobbar på veckorna i Norge. Igår kväll hörde han från sina grannar att de haft besök av vildsvin som bökat upp gräsmattorna. När han själv kom hem i skymningen tänkte han att det var lika bra att sätta sig på pass.

– De kom med lite mellanrum. När jag sköt den första grisen stannade några kvar och jag kunde skjuta en till. Efter en stund dök de upp igen och jag kunde skjuta en tredje gris.

”Säker jakt”

Vi berättade igår om problemen med vildsvin i Gräsmark och om den jakt som initierats av jaktlagen i området. Peter Olsson är själv jaktledare i Mellersta Gräsmarks viltvårdsområde som tillsammans med Gräsmarks Östra VVO nu ska jaga vildsvinen.

– Eftersom jag är jaktledare, så är det ju lite fingertoppskänsla som gäller också när man använder vapen så här nära tätorten. Vi vill ha en så säker jakt som möjligt.

Peter Olsson har själv jagat vildsvin tidigare i södra Sverige och menar att det gäller att ha en annan strategi för att jaga gris jämfört med jakt av till exempel älg.

– Det blir ju en helt annan typ av jakt, en mycket snabbare jakt. Det är mindre djur som rör sig snabbare. När vi går in med hundar så det gäller att skyttarna är observanta. Vi måste också se till att inte skjuta en ledarsugga, om det finns en sådan, utan rikta in oss på årsgrisar. Man vill ju få bort problemindivider. Vi ska inte skjuta alla grisar, jag vill ha gris men i kontrollerad form.

Stora problem

Att vildsvinen ställer till med problem tycker han inte det råder några tvivel om.

– Jag har haft kontakt med de lokala lantbrukarna här som också haft problem med att grisarna bökar upp. När problemen dök upp i somras började vi mata dem i skogen för att de skulle dra sig upp där i skogen och hålla sig där istället för att komma ner mot husen. Men folk hade folk en del åsikter om det, jag fick personliga påhopp via nätet, och det florerade rykten så till slut tröttnade jag och slutade mata. Då drog gruppen med gris iväg. Det är trist med rykten för det drabbar ju min familj. Jag har försökt göra så bra jag kan för allas skull.

Köttet tas till vara

Vildsvinen som Peter Olsson sköt i natt var alla årsgrisar. Och vad som kommer hända med dem har han svar på.

– Köttet det äter vi. Det gör vi. Jag vet inte hur jag ska fördela köttet här än men de som engagerat sig i detta och varit med och matat och varit med och försökt få dem ur ”bygda” ska få en smakbit.

Idag pågår planering hela dagen inför morgondagens jakt.

– Nu gäller det att vi försöker samla våra krafter och göra vad vi kan för att minimera skadorna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.