Foto: SVT

Vill stoppa kommunala folkomröstningar

Publicerad

Möjligheterna för allmänheten att driva fram kommunala folkomröstningar bör stoppas. Det anser socialdemokraternas ordförande i Arvika Kenneth Johannesson.

Nu lägger han fram förslaget till partiets kongress i april.

– Det är stora krav på att vi ska effektivisera och göra förbättringar i samhället utan att det ska kosta för mycket pengar och då måste vi våga ta tuffa beslut, säger han.

Till exempel att lägga ner skolor utan att det leder fram till en folkomröstning.

– Det är en fråga som sitter ihop med andra frågor som man måste ta ställning till, den frågan passar bäst i den representativa demokratin, i kommunfullmäktige, säger han.

Ofta följs inte resultatet

De senaste fem åren har 26 kommunala folkomröstningar hållits i landet. Det är allt från trängselskatt i Göteborg till idén om att bilda en gemensam kommun av Dalsland.

Bara i Värmland har fyra folkomröstningar genomförts efter att politikernas planer ifrågasatts av väljare. Alla har handlat om skolor – i Sunne, Årjäng, Grums och nu senast i Hagfors.

Ofta, som när det gäller de värmländska folkomröstningarna har politikerna inte följt resultatet.

Kenneth Johannesson säger att det är svårt att tolka folkomröstningsresultaten. Nu senast i Hagfors till exempel, var det stor majoritet för att bevara årskurserna vid Råda skola, men samtidigt var valdeltagande relativt lågt.

– Det är svårt att tolka om det var folkviljan att stoppa det här förslaget, säger Kenneth Johannesson.

”Är ju en klar minoritet”

När sedan politikerna fattar beslut som inte stämmer överens med folkomröstningens resultat ger det misstroende mot politikerna.

– Då kan man upplevas som maktfullkomlig, säger han.

I en motion till den socialdemokratiska kongressen, som hålls i Göteborg i april, föreslår Kenneth Johannesson att partiet ska driva frågan om ett stopp för kommunala folkomröstningar – om det inte är politikerna själva som lägger fram förslaget.

På politikernas initiativ är det okej med folkomröstning med på folkets initiativ är det inte okej, hur tycker du det låter?

– Jag tycker det låter bra. Det är inte folket utan tio procent av folket som kan få fram en sådan här omröstning i dag och det är ju en klar minoritet. Jag hoppas att de som lyssnar tycker att det låter vettigt och demokratiskt och att S-kongressen röstar för att mitt förslag går igenom.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.