Villaägare kräver bättre åtgärder

Uppdaterad
Publicerad

Efterspelet till de kraftiga skyfallen och översvämningarna i Kristinehamn i fjol fortsätter. På tisdag kommer frågan upp i tekniska nämnden. Men kommunens lösning väcker ilska och besvikelse.

Kommunens tekniska nämnd tar nu på tisdag beslut om en enklare lösning vid bäcken genom Strand och satsar i stället på att få fram en ny strategiplan mot översvämningar.

– Vi nöjer oss inte med det förslaget som kommunen har nu och det är framför allt för att det ger inget skydd för oss som bor här. Vid nästa översvämning då ger det samma resultat, det är ingen förbättring alls. Vi kräver att det förlängs upp till E18 och att det säkras vid bullervallen, säger villägaren Bengt Hjort.

Översvämningar i Kristinehamn

Den gamla hotbilden med Vänern som största hot gäller inte längre. Det visade skyfallen i fjol.

Villaägarna missnöjda

Men villaägarna vill ha en ledning ända upp till E18 för att inte häftiga regn ska få samma förödande konsekvenser som förra året.

– Kommunens förslag ger inget skydd för oss som bor här, säger Bengt Hjort, en av de villaägare som drabbades hårdast. – Kommer nya skyfall blir det samma resultat.

Begränsade resurser

Mats Hahne (M) är vice ordförande i tekniska nämnden i Kristinehamn förstår att enskilda villaägare ser till sina förhållanden.

– Men vi måste se strategiskt. Vi är en liten kommun med begränsade resurser. En strategiplan måste se till var det är mest samhällsnyttigt att vi skyddar oss mot vatten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Översvämningar i Kristinehamn

Mer i ämnet