Foto: 4H-gården

Vita duvor lämnades i kylan

Uppdaterad
Publicerad

Fyra vita duvor upptäcktes utanför 4H-gården i Karlstad. – Där satt de på marken, kalla i snöfallet, berättar Maud Jakobsen, föreståndare på gården.

Duvorna upptäcktes utanför 4H-gården i Karlstad under torsdagseftermiddagen.

– Det var en ur personalen som höll på att jobba på baksidan och tömde gödsel, och som då fick se de här fyra stackars duvorna som satt lösa på marken, berättar Maud Jakobsen, föreståndare för 4H-gården.

– Det var ju snöfall här också igår så de satt på marken och frös och var ängsliga.

Hittades intill kartong

Personalen hittade även en kartong intill fåglarna, med lufthåll, strö och fågelavföring i, och drog slutsatsen att någon lämnat av dem på 4H-gården och åkt därifrån.

– Antingen har de blivit utsläppta eller lyckats ta sig ut ur kartongen. Det var ren tur att någon hittade dem intill kartongen – hade vi bara sett dem flyga omkring hade vi kanske inte reagerat utan tänkt att de var vilda.

Aldrig fått ta hand om duvor tidigare

Det händer då och då att människor lämpar av djur de inte längre vill ha på 4H-gården, men det är första gången de fått ta hand om duvor.

– Marsvin, kaniner och tuppar har vi stött på, men aldrig duvor, säger Maud Jakobsen.

– De har fått ge dem ankmat och de mår efter omständigheterna bra. De verkar inte jätterädda för människor, och nu sitter de här och kuttrar inne i värmen.

Polisärende

Duvorna har nu blivit ett polisärende.

– Nu kommer polisen utreda om det rör sig om något brott. Tills dess att polisen vet vad som ska hända med duvorna finns det en kvinna som ska hysa dem. Vi kan inte ha dem här i lantgårdsmiljön, säger Maud Jakobsen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.