”Det är fortfarande för få bostadsinbrott som klaras upp” säger Anders Ygeman (S).

Ygeman om vardagsbrotten: ”Dåliga prioriteringar”

Uppdaterad
Publicerad

Inrikesminister Anders Ygeman menar att polisen ska utreda fall där en gärningsman kan ställas till svars.

Av de vanligaste brotten i Sverige klaras enbart vart sjunde upp. Det visar SVT Nyheters kartläggning. Över hälften av dem avskrivs också utan någon utredning.

– Jag tror att i flera fall, som ni har visat i er granskning, så har polisen gjort dåliga prioriteringar. Man har valt att inte utreda brott där man skulle kunna haft framgång, säger inrikesminister Anders Ygeman.

SVT Nyheter granskar vardagsbrotten

Inrikesministern får frågan vad han skulle vilja säga till den värmländska taxichauffören Jenny Alsin som blev bestulen av kunder, och trots att hon hade id-uppgifter på förövarna så lades förundersökningen ner.

Jenny Alsin Foto: SVT

– Jag kan inte kommentera ett enskilt fall, men typiskt sett ska polisen utreda brott där det finns möjlighet att ställa en gärningsman till svars, säger Anders Ygeman.

Polisen om kritiken

I vår tv-studio i sändningen klockan 18:30 kom Christoffer Rosenhall som är utredare vid polisen i Värmland. Så här bemötte han inrikesministern kritik mot att polisen borde utreda fler brott.

– Rent generellt är det ju de här lite enklare brotten där det finns åtalsprövningar som man ska göra. Allt handlar om att det är en lagstiftning som bygger på att man ska lägga in utredningsresurserna där de mest behövs. Anders har rätt i att vi kan bli bättre inom polisen men i vissa fall så är vi ålagda att ha en processekonomisk linje.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT Nyheter granskar vardagsbrotten

Mer i ämnet