Så här såg karlstadsbons ytterdörr ut efter dådet. Foto: Ur polisens förundersökningsprotokoll.

Yxman plagierade skräckfilmen ”The shining”

Uppdaterad
Publicerad

En 44-årig karlstadsbo dömdes i dag för att ha hotat en man med yxa som i skräckfilmen ”The shining”.

Den 44-årige mannen var rejält uppretad och ville skrämma en karlstadsbo som han hade en konflikt med. I domen från Värmlands Tingsrätt står det att han beväpnad med yxa och batong åkte tillsammans med en 47-årig vän till lägenheten och började hugga i karlstadsbons ytterdörr. Karlstadsbon som vid tillfället stod i duschen blev skräckslagen när han upptäckte att de två männen höll på att hugga sig in genom dörren.

”Here's Johnny”

När hålet i dörren var stort nog stack 44-åringen in huvudet likt skådespelaren Jack Nicholsen i skräckfilmen, ”The shining” och fällde repliken: ”Here's Johnny”. Karlstadsbon som stod naken och blöt i sin hall fick panik och övervägde att hoppa genom fönstret. Istället slog han upp ytterdörren och flydde skrikandes på hjälp upp i trappuppgången.

Offret har berättat att han från våningen över kunde höra hur 44-åringen gick loss med yxa och slog sönder all inredningen i hans lägenhet. Han var övertygad om att han själv skulle bli ihjälslagen, men när allt var sönderslaget lämnade de två männen huset skrattandes. 

Döms till fängelse

Värmlands Tingsrätt dömde i dag de båda männen för olaga hot, grovt hemfridsbrott och skadegörelse. 44-åringen, som delvis erkänt och ansågs drivande vid händelsen får sex månaders fängelse, medan 47-åringen döms till villkorligt straff med samhällstjänst.

Båda döms att betala skadestånd på 25.000 kronor till målsäganden och 11.600 kronor till bostadsbolaget för den förstörda dörren och annan inredning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.