Nils Funcke har svårt att se det försvarliga i Ulf Karlssons uttalande om Zlatan. Foto: TT/SVT

Zlatananklagelse kan vara förtal

Uppdaterad
Publicerad

Ulf Karlssons anklagelser mot Zlatan skulle kunna utgöra förtal, som är straffbart med böter eller fängelse upp till två år om brottet betraktas som grovt. Det anser yttrandefrihetsexperten Nils Funcke.

– Absolut. Det här är en idrottsman som har byggt sin karriär på hårt arbete och så påstår någon att han till en del skulle ha fuskat sig till de framgångarna, säger han.

I Brottsbalken definieras förtalsbrott som att utpeka någon som brottslig eller klandervärd i sitt levnadssätt, eller att lämna en uppgift med syfte att utsätta någon för missaktning.

Karlssons utspel om dopning

– En så framstående och prisad idrottare som blir beskylld för att ha fuskat, det är klart att den personens aktning i mångas ögon danar kraftigt, säger Nils Funcke.

– Det måste vara försvarligt att lämna uppgifterna. En sådan här beskyllning faller redan på det, jag har svårt att se vad det försvarliga skulle vara.

Det är endast i undantagsfall som en åklagare väcker åtal för förtalsbrott. Därför skulle Zlatan troligen behöva väcka enskilt åtal om han vill driva saken till domstol. Men där skulle han ha goda chanser att få rätt, tror Nils Funcke.

– Det beror visserligen på vilken dokumentation det finns av vad Ulf Karlsson yttrade den här kvällen, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Karlssons utspel om dopning

Mer i ämnet