Zombieinvasion i Kil

Uppdaterad
Publicerad

Under helgen jagas 15 rollspelsdeltagare av tio zombier i ett av kyrkan arrangerat rollspel i Kil. Syftet är att komma åt djupare existentiella frågor genom att ställa rollspelsdeltagarna inför svåra val.

Världen har drabbats av en zombieinvasion och i en röd liten stuga på Hagudden i Kil finns ett gäng överlevare. För att inte duka under måste de skaffa mat och vatten. Men utanför stugans fyra väggar lurar zombierna, redo att slita överlevarna i stycken. Det är scenariot för det rollspel som pågår i Kil under helgen.

– Vi ser att det är ett populärt kulturfenomen i dag med alla teveserier och filmer. Men vi ser också att det berör det existentiella, alltså skräcken för död, livet, det blir en bra sammanblandning som gör att man vågar diskutera de där djupa frågorna som man annars kanske inte vågar ta tag i. Här ser man ju att det vi gör inte kan vara verkligt, så att säga, berättar prästen Kim Sanfridsson som är arrangör och en av dem som leder rollspelet.

15 deltagare

Zombierollspelet anordnas av Svenska kyrkans unga i Karlstads stift och har lockat 15 deltagare. De är överlevarna  i spelet, vars överlevnadsstrategier och handlingar utvärderas när rollspelet är över.

– Grejen är för det första att det är skitkul, för det andra får man perspektiv på olika samhällsfrågor och man får sätta sig in i en annan karaktär, liksom, säger Hannes Drakteger som spelar överlevare i rollspelet.

Frivilliga zombier

De odöda zombierna spelas av ett tiotal frivilliga som också hämtats ur Svenska kyrkans ungas medlemskader. Men de slipper göra svåra etiska och moraliska val under rollspelet. De ska bara vara väldigt otäcka.

– Det är jättekul! Vi springer runt här och jagar dem. Och så får vi god mat, till skillnad från deltagarna, det är ju alltid ett plus, säger Frida Amundsson som spelar zombie.

Vad äter ni då?

– Ja, när jag inte äter hjärnor så äter jag kött, mest rött kött, skrattar hon.

Zombier i teve

Vill du ha mer zombier i din tillvaro kan du med fördel ta en titt på serien Zombie på SVT Play. Det är en serie i tolv avsnitt för lite större barn om zombieskräcken i Ösele.

Se den här: Zombie

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.