Här lämnar 14-åringen och 16-åringen skolan tillsammans. Foto: Polisen

14-åring knivskars utanför Bodaskolan – jämnårig åtalas

Uppdaterad
Publicerad

14-årig pojke höggs i låret med kniv utanför Bodaskolan i Borås. Nu åtalas en 16-årig pojke.

På förmiddagen den 8 september får en elev på Bodaskolan i Borås ett telefonsamtal. Det är hans bästa vän som ringer för att be om hjälp. Vännen, 14-åringen, ligger på en sten i en skogsdunge i närheten av skolan med två djupa skärsår i benet.

Med hjälp av skolans övervakningskameror har man i efterhand kunnat se hur 14-åringen och den åtalade 16-åringen, en kort stund tidigare, lämnat Bodaskolan tillsammans. Enligt förhör med 14-åringen ska den misstänkte då ha tagit honom till en gångväg som leder bort från skolan. Där ska 16-åringen ha tagit på sig plasthandskar och sagt att ”nu ska jag knivhugga dig”.

Uppgav namnet för polisen

14-åringen berättar att han direkt efter knivhuggen la sig på en sten och svimmade av. När han vaknar upp ringer han sin bästa vän som har lektion, inte långt därifrån. Det har då gått tio minuter sedan de båda pojkarna sågs lämna skolan.

Vännen hittar den skadade 14-åringen i närheten av skolan med två jack i benet, ett av såren är 10 centimeter djupt.

När polisen kommer till platsen uppger 14-åringen, något motvilligt, namnet på den person som han menar har skadat honom. Det är den pojken som åtalas.

Den misstänkte 16-åringen ska enligt åtalet ha hotat att döda 14-åringen genom att uttrycka ”om någon får reda på det här hugger jag dig i halsen nästa gång”. Han åtalas därför även för övergrepp i rättssak.

Inblandade i konflikt

Det ska enligt förundersökningen ha funnits en konflikt mellan de båda pojkarna sedan tidigare. Skolan ska bara någon vecka före knivskärningen ha kallat till möte för att försöka reda ut konflikten mellan pojkarna.

16-åringen förnekar brott och har i förhör uppgett att det var 14-åringen som attackerade honom och att skadorna 14-åringen fått, orsakats av honom själv.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.