Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se Peter Sörstedt, kommenderingschef för den särskilda insatsen, berätta om polisens agerande i fallet med den misstänkta mordet av den 17-åriga flickan i Marks kommun. Foto: Amanda Johnsson

17-åriga flickans familj kritiserar polisen: Tog inte försvinnandet på tillräckligt stort allvar

Uppdaterad
Publicerad

Den 17-åriga flickan anmäldes försvunnen i torsdags – men först på måndagen inleddes en utredning om misstänkt människorov. Detta trots att familjen påpekat för polisen att flickan hade en intellektuell funktionsnedsättning. På måndagen hittades hon död – misstänkt mördad.

– De här frågorna som ställs är otroligt viktiga för oss att ge ett bra svar på, säger Peter Sörstedt, kommenderingschef för den särskilda insatsen.

Den 17-åriga flickan sågs senast i livet på torsdagseftermiddagen när hon lämnade sin skola i Skene i Marks kommun. Familjen anmälde försvinnandet redan på torsdagskvällen. Fyra dagar senare hittades hon död, bara några minuters promenad från skolan.

Familjen kritisk mot polisen efter försvinnandet

Familjen berättade för polisen att flickan levde med en intellektuell funktionsnedsättning och var i stort behov av stöd.

17-årig flicka hittad död i Marks kommun

Hon hade tydliga rutiner och att hon skulle avvika frivilligt ansåg familjen var helt osannolikt. Men polisen tog inte uppgifterna på tillräckligt stort allvar, anser familjen.

Villospår i Norrköping

Tidigt i sökarbetet gjordes en pejling av flickans telefon som då indikerade att hon befann sig i närheten av Norrköping.

– Det blev en felaktig pejling som genomfördes som också blev ett villospår initialt i det ärendet, säger Peter Sörstedt.

Tilläggsanmälan under helgen

På lördagen uppgav polisen för Mark-Posten att man inte hade något aktivt sökande då man inte misstänkte att ett brott låg bakom flickans försvinnande.

Samma dag gjorde en barnläkare, som står familjen nära, en tilläggsanmälan för att få polisen att inse allvaret. Ändå bedömdes försvinnandet som frivilligt fram till måndagen. Då rubriceras fallet först om till misstänkt människorov, senare misstänkt mord.

Polisen ska se över sitt arbete

Nu ska polisen utreda sitt eget arbete.

– Finns det något som vi bör titta på för att kunna ge svar, framför allt till anhöriga, kring vad vi gjorde de första dagarna? Vi ska gå tillbaka och titta hur vi har agerat i ärendet och se om vi hade kunnat göra det på något annat sätt, säger Peter Sörstedt.

Kan du förstå att familjen är kritiska?

– Det kan jag absolut.

Glömdes det här ärendet bort i helgen?

– Nej, det vill jag inte påstå.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

17-årig flicka hittad död i Marks kommun

Mer i ämnet