Snöfyllda vägar i Västsverige. Foto: SVT

18 olyckor i snöovädret

Uppdaterad
Publicerad

Minst 18 trafikolyckor har inträffat under natten i Västsverige på grund av snö och halka. Det är också stora störningar i kollektivtrafiken och olyckorna fortsätter att ske under morgonen.

Problemen startade under söndagskvällen med hundratals lastbilar i totalstopp på E6 i Bohuslän. Under natten har problemen fortsatt runt om i hela Västsverige.

– Vi har minst 18 olyckor i regionen från 21-tiden igår, mest avåkningar, säger Ann-Christine Löfstrand, vakthavande befäl vid polisen i Västra Götaland.

Sju personer har förts till sjukhus. Mest handlar det om lindriga skador.

– Det är ingen olycka som verkar ha varit av särskilt allvarlig karaktär men man vet ju aldrig hur det är med nackskador och så, säger Ann-Christine Löfstrand.

Snö överallt

Vid 07.30-tiden fick en buss på Orust mellan Presstorp och Henån sladd och ställde sig mitt över vägen. Ingen ska ha skadats men händelsen orsakade köer på platsen.

Strax efter klockan 08 fick en bil sladd på riksväg 40 i riktning mot Borås i höjd med Landvetter. Två personer befann sig i bilen men skadeläget är okänt.

Vid 08.45 har ytterligare ett antal singelolyckor rapporterats in. Bland annat har en lastbil kört av E6 i höjd med Stenungsund och på riksväg 40 har ytterliagare en olycka inträffat, den här gången är det en lastbil som kört av.

Olyckorna är spridda över hela Västsverige, ingen särskild del av regionen är mer eller mindre drabbad.

– Vi har massor av olyckor runt om i hela länet, som tur är hittills inget allvarligt, säger Roine Lind, operatör på SOS Alarm.

Enligt SMHI, som har en klass 1-varning utfärdad för stora delar av Södra Sverige, kommer det att fortsätta att snöa och blåsa en bra bit in på måndagen.

I nästan alla farvatten både i väst, på Vänern och i Östersjön, kommer det att blåsa kuling.

Inställda bussar

Västtrafik meddelar att det är stora störningar i kollektivtrafiken på flera håll runt om i regionen.

Bland annat i Skaraborg är många bussturer kraftigt försenade och vissa är helt inställda. I Kungälv och Uddevalla har skolbussar dragits in. Uddevalla kommun meddelar på sin hemsida att samtliga skolbussar är indragna under morgonen. 

Flera tåg är också inställda eller försenade, bland annat på sträckan Floda – Lerum.

 För aktuell information se Västtrafiks hemsida.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.