24 personer misstänks ha smugglat miljontals liter öl, vin och sprit, till ett inköpspris av över 60 miljoner. Foto: SVT / TT

24 personer åtalas i gigantisk smugglingshärva

Uppdaterad
Publicerad

24 personer misstänks ha smugglat två och en halv miljon liter öl och hundratusentals liter vin och sprit. Tre av männen ska ha drivit ett helt företag enbart med syfte att organisera smuggelresor.

– Jag har aldrig hört talas om en större härva, säger åklagaren Bengt Kulin.

Det var i maj förra året, efter omfattande spaning och telefonavlyssning, som polisen och tullen slog till mot ligan.

Tre män misstänks ha drivit ett turistbolag som regelbundet körde ner till Burg/Fehrman i Tyskland med den officiella täckmanteln att man organiserade just inköpsresor till Tyskland.

Men enligt åklagaren var det samma personer som fyllde bussen varje gång.

– Resenärerna utgav sig för att vara turister. I själva verket var de medhjälpare och delaktiga i den omfattande och grova smugglingen, säger åklagaren Bengt Kulin.

Miljontals liter

Enligt åtalet som nu lämnats in till Göteborgs tingsrätt har ligan organiserat hela 407 resor under två års tid. Varje gång tros man i genomsnitt ha smugglat in 6 387 liter öl, 996 liter vin och 574 liter sprit. Det betyder totalt över två och en halv miljon liter öl, nästan en halv miljon liter vin och över tvåhundratusen liter sprit.

Inköpspriset för all alkohol har beräknats till närmare 61 miljoner kronor.

– Sedan kan man bara gissa hur många miljoner ligan har tjänat, säger Bengt Kulin.

De tre männen som drev företaget räknas som huvudmän i härvan. De åtalas nu för grovt smugglingsbrott och två av dem åtalas också för grovt bokföringsbrott.

Hela företagsupplägget anses vara en ren bluff och man har dessutom enligt åklagaren, förutom smugglingsverksamheten, brustit på en rad olika sätt i bokföringen.

De övriga 21 personerna misstänks för smuggling och medhjälp till smuggling bland annat.

Spritt över landet

Företaget har haft sitt säte i Karlstad men majoriteten av de åtalade är från Göteborgsområdet. Några är från Dalsland och Värmland.

Åklagaren vet dock inte var all sprit tagit vägen.

– Vi vet tyvärr väldigt lite om vilka som är köparna. Vi har några beställningar över telefon vi kan belägga men den mesta av spriten har vi inte kunnat spåra.

Huvudmännen liksom de flesta av alla andra nekar till brott. Några erkänner medhjälp till smuggling.

Lennart Leverström är en av de misstänkta huvudmännens advokat. Han är fåordig.

– Det enda jag kan säga är att min klient förnekar brott.

Så han menar att hans företag var ett seriöst företag i turistbranschen då?

– Det är dina ord. Jag säger bara att han bestrider brott.

Rättegången som kommer att ske i Göteborgs tingsrätt kommer att pågå i minst 20 dagar.

Först var det meningen att ärendet skulle behandlas i Värmlands tingsrätt men eftersom så många av de åtalade kommer från Göteborg har målet flyttats över dit.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.