Tre personer har suttit häktade misstänkta för inblandning i kidnappningen av den 27-åring som sedan hittades död i ett skogsbryn. Foto: SVT

Kidnappades och dödades – nu överklagas domen

Uppdaterad
Publicerad

Den 48-årige mannen som förra året kidnappade en annan man och högg ihjäl honom dömdes för grov misshandel och grovt vållande till annans död. Nu överklagar han till högsta domstolen.

Det var förra sommaren som en man i 27-års åldern försvann. Efter tre dagar hittades han död och knivskuren i ett skogsområde i Sisjön. En man i 48-årsåldern identifierades och dömdes senare för dådet.

Åklagare Peter Larsson berättade efter det för SVT att motivet till dådet var en obetalad skuld.

Kidnappad Askim

– Han har av misstag betalat för lite. Det är därför de skulle träffas igen – och då inträffar detta, sa Peter Larsson.

Men istället för bara ett möte, ska 27-åringen ha attackerats och kidnappats.

När 27-åringen kom till en idrottsplats vid Kobbegården rusade den 48-åriga mannen ut ur sin bil, krossade vindrutan på offrets bil och slog honom i ansiktet med knytnäven. Därefter slog gärningsmannen honom med ett spadskaft så han trillade in i baksätet på gärningsmannens bil.

Lämnades att förblöda

48-åringen hoppade in i bilen och körde till Sisjöns badplats med 27-åringen i baksätet och vännerna i följebil efter. Kvar på parkeringsplatsen stod offrets mammas bil med krossad vindruta och bilstereon på. I bilen fanns 4.000 kronor i kontanter.

Sedan gick historierna isär. Klart är i alla fall att 48-åringen huggit 27-åringen i låret med en kniv och att den nu dömda mannen och hans sällskap lämnade offret att förblöda i skogsdungen.

6,5 års fängelse – överklagar till HD

Den 48-årige mannen dömdes senare av både tingsrätt och hovrätt för grov misshandel och grovt vållande till annans död till 6,5 års fängelse. Men mannen menar enligt domen att han agerat i nödvärn. Nu överklagar mannen till högsta domstolen och vill att domen omprövas.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kidnappad Askim

Mer i ämnet