Montering i Volvos fabrik i Torslanda. Foto: ADAM IHSE / TT

700 anställda får lämna Volvo Cars

Uppdaterad
Publicerad

Volvo Cars minskar personalstyrkan med 700 anställda. Även 500–600 konsulter får sluta.

– Det är väldigt mycket kompetens som lämnar företaget och det känns väldigt tråkigt, säger Fredric Lundkvist, ordförande för Akademikerna till SVT.

Det var i maj som företaget lade varsel på en personalminskning om 1 300 tjänster. Sedan dess har företaget och fackförbunden förhandlat – fram till nu. Någon som Ekot var först med att rapportera.

– Det här är en del av varslet för att skapa en effektivare kostnads- och resursstruktur inom organisationen. Vi gick ut med 1300 tjänstmannapositioner varav 200 positioner för våra dotterbolag i Sverige. Processen är klar nu, och det har resulterat i att 700 tjänstemän lämnar företaget, säger Merhawit Habte på Volvo Cars PR-avdelning till SVT.

Uppsägningstiderna börjar löpa från den 16 oktober. Många anställda har fått individuella uppgörelser. Det rör sig om tjänstemän i många olika funktioner, och merparten i Göteborg.

– Vi har tjänstemän på flera platser, men majoriteten är i Göteborg, säger Habte.

Minskar för att uppnå bättre lönsamhet

Efter att de 700 lämnat företaget kommer runt 11 000 tjänstemän att finnas kvar i Volvo Cars. Antalet tjänstemän minskar med ungefär fem procent, säger hon.

– Det här en del av ett arbete att accelerera vår pågående transformation då vi ska vara helelktriska 2030. Fram till 2040 ska vi vara ett klimatneutralt bolag.

Några ytterligare minskningar är inte planerade nu, enligt Merhawit Habte.

Kompetens försvinner

Men de som nu slutar lämnar ett tomrum, enligt facket.

– Det är väldigt mycket kompetens som lämnar företaget och det känns väldigt tråkigt. Samtidigt är det en het arbetsmarknad så jag tror många kommer klara sig bra, säger Fredric Lundkvist, ordförande för Akademikerna till SVT.

Är det nödvändigt?

– Det är alltid bra att se över sin kostym men det här kunde absolut skett på ett annat sätt, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.