Än idag händer det att folk lämnar blommor i hennes hand. Foto: SVT

75 år sedan poeten Karin Boye dog

Uppdaterad
Publicerad

Den 23 april försvann hon och fyra dagar senare hittades hon vid en stor sten på en kulle i Nolby, norr om Alingsås. I dag ligger hon begravd på Östra kyrkogården i Göteborg.

– Hon gick hemifrån klockan 13.20. Hon tog med sina tabletter och en vichyvattenflaska. De sökte efter henne med polis och militär och till sist var det en bonde som hittade henne sittandes där, säger Peter Lenken, ordförande i Alingsås humanistiska förbund.

Platsen där Karin Boyes livlösa kropp hittades har blivit ett minnesmärke på en stor sten och i Göteborg invigdes i oktober 1987 hennes staty som den första statyn i Göteborg över en namngiven kvinna. Nu uppmärksammas hon av Alingsås humanistiska förbund.

– Hon är ju en författare som har haft många läsare, en älskad författare. Hon är värd att uppmärksammas, säger Peter Lenken.

Går man förbi hennes staty brukar man inte helt sällan se henne med en blomma i handen som förbipasserande satt dit. Karin Boye som föddes på Vasaplatsen 11 i Göteborg tillbringade sina sista månader i livet i Alingsås där hon var på besök för att hjälpa sin cancersjuka väninna, Anita Nathorst. En kvinna som Karin Boye var djupt förälskad i men kärleken blev dock aldrig besvarad.

– Man vet inte vad som utlöste självmordet men en teori är att Anita skulle flytta till Malmö och att Karin Boye inte skulle få följa med dit. Men vi vet inte riktigt för hon var ju allmänt nedstämd, säger Peter Lenken

Lämnade äktenskap

Efter sex år i ett äktenskap med statistikern Leif Björk bröt de upp och hon valde istället att leva med sin nya kärlek Margot Hanel, en tysk-judisk kvinna som Karin Boye, enligt sig själv ”förfört”. Vid den här tiden var det fortfarande ett brott i Sverige att vara homosexuell. De levde tillsammans i princip fram till Karin Boyes död år 1941. En månad efter hennes död tog även Margot Hanel sitt liv.

Mest känd var Karin Boye för de bevingade orden ”Ja, visst gör det ont när knoppar brister” ur diktsamlingen För trädets skull.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.