Afghansk världsstjärna gästar Sverige Foto: Privat

Afghansk världsstjärna gästar Sverige

Uppdaterad
Publicerad

En av afghanska musikens största stjärnor, Dawood Sarkhosh, gästar Göteborg idag, lördag. Det är den enda spelningen artisten gör i Sverige under sin pågående världsturné.

Att en av den afghanska musikens nutida största stjärnor kommer till Göteborg och gör sin enda spelning i Sverige på Mötesplats Lundby kanske låter lite otippat. Men det har sin egna speciella förklaring. Orsaken är ett gäng musikintresserade ensamkommande ungdomar på ett boende i Mölndal och en entusiastisk enhetschef. 

– Det började med att alla ungdomarna på boendet förra året ville åka till Malmö för att en artist, som jag inte kände till då, skulle ha en spelning där. Det var Dawood Sarkhosh som skulle uppträda där och alla bara pratade om att de ville åka dit, säger David Nilsson är som är en av arrangörerna för spelningen och också enhetschef på boendet för de ensamkommande ungdomarna i Mölndal.  

Eftersom boendet med de ensamkommande inte kunde åka till Malmö lovade David ungdomarna att han skulle få världsstjärnan till Mölndal istället. Och på den vägen är det, lördagen den 21 januari står han på scenen inför ett utsålt Mötesplats Lundby.

David Nilsson fick hit världsstjärnan. Foto: SVT

– Det är väldigt stort att vi har fått hit honom och det betyder väldigt mycket för ungdomarna. Dawood har blivit en viktig förebild för dem och inger hopp. Det har varit en tuff höst med många uppskrivningar och utvisningar så det känns extra viktigt nu, säger David Nilsson. 

Brodern mördades

Dakwood Sarkhosh började med musik efter att hans bror mördats i inbördeskriget i Afghanistan och har sedan dess levt i exil, först i Pakistan och nu i Österrike. Hans sånger beskriver livet som flykting och hoppet om att kunna återvända och bygga upp ett nytt Afghanistan.  

Spelningen arrangeras av David Nilsson tillsammans med Azada Najafi. Och även om det inte blev Mölndal, som David lovade ungdomarna förra året, så lyckades han i alla fall att få stjärnan till Göteborg och Lundby. 

– Det fanns ingen bra lokal i Mölndal så det fick bli Mötesplats Lundby istället. Det är utsålt och vi har sålt 800 biljetter, säger en nöjd David Nilsson.  

Dawood Sarkhosh tar inget betalt för spelningen annat än omkostnaderna och allt överskott kommer att skänkas till sjuksköterskor i Bamyan provinsen i Afghanistan.  

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.