Foto: SVT

Afrah Nasser får årets Pennskaftspris

Uppdaterad
Publicerad

Årets Pennskaftspris går till Afrah Nasser, journalist och bloggare från Jemen som numera bor i Göteborg.

Afrah Nasser tilldelas priset för att ”hon i sann Pennskaftsanda fortsätter kampen för demokrati och yttrandefrihet, trots övervakning och hot”, skriver juryn i sin motivering och fortsätter: ”Via ett stort nätverk ger hon oss berättelser och bilder från det isolerade Jemen. Med sin blogg har denna modiga kvinna blivit en av världens viktigaste röster från Mellanöstern.”

2015 rankade affärstidningen Arabian Business henne på plats 15 av de 100 mäktigaste under 40 i arabvärlden. CNN har kallat hennes blogg för en av de tio viktigaste i mellanöstern.

Pennskaftspriset delas ut av föreningen Pennskaftet för kvinnliga journalister. I år är det på 10.000 kronor. Det är de västsvenska medierna Borås Tidning, Göteborgs-Posten, GT, Sveriges Radio Göteborg och Sveriges Televison som bidragit till prissumman.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.