Här kommer bedragarna över de äldre kvinnornas kontokortsnummer. Foto: Polisen

Äldrebedragare döms till fängelse

Uppdaterad
Publicerad

En man och en kvinna dömdes under måndagen vid Göteborgs Tingsrätt till fängelse efter att ha lurat ett 40-tal äldre kvinnor på pengar vid flera stormarknader runtom i Sverige. – Det är ju väldigt allvarligt att de ger sig på de som är svagast i samhället, säger Viktoria Levinsson Engdahl, utredare på polisens äldrebrottsgrupp i Vårgårda.

De omfattande bedrägerierna ska enligt domen från Göteborgs tingsrätt ha begåtts mellan maj och oktober i fjol på stormarknader på flera platser runtom i Sverige. Bland annat är några av brottsplatserna Willys i Alingsås, Coop Forum i Borås, Willys i Kungsbacka och ICA Supermarket i Halmstad.

Äldre kvinnor offer

De två bedragarna, en man i 30-årsåldern och en kvinna i 20-årsåldern, valde ut sina offer, samtliga kvinnor i medelåldern eller äldre, utanför stormarknaderna.

– De valde ut äldre kvinnor med handväskor. Många av kvinnorna var i 70-årsåldern, säger Viktoria Levinsson Engdahl, utredare på Circa-gruppen i Vårgårda, som utreder brott mot äldre.

När kvinnorna sedan handlat och betalade för sina matvaror i kassan avledde den kvinnliga bedragaren kassapersonalen. Den manlige bedragaren kunde då kika över axeln på kvinnorna och obemärkt komma över offrens koder till kontokorten när de klickade in dem på betalterminalerna.

– I de flesta fallen köpte den kvinnliga bedragaren någonting litet för att avleda uppmärksamheten när mannen kom över koderna.

”Kart-tricket”

När sedan kvinnorna kom ut till parkeringen körde en tredje bedragare, som ännu inte är gripen, fram till kvinnorna i bil och vevade ner rutan och frågade om vägen.

– Vi har kallat dem här på polisen för karttricks-bedragarna. Han har vecklat fram en karta för att distrahera brottsoffren och frågat om vägen till olika platser.

Under tiden kunde mannen i 30-årsåldern smyga fram och stjäla kontokorten från kvinnornas väskor eller plånböcker, vilka många gånger lämnats i bilen.

– Det är klart att det är allvarligt att de ger sig på de som är svagast. Det är ju väldigt fult att de först ber kvinnorna om hjälp och sedan ger de sig på dem när de hjälper till.

Bytet: 640 000 kronor

Bedragarna kunde sedan i lugn och ro länsa kvinnornas konton vid bankomater i närheten. I några av fallen har summor på upp till 14 000 kronor tagits ut.

Pengarna ska enligt domen ha delats lika mellan de tre bedragarna, och de stulna kontokorten har också använts för inköp i butiker, i en del fall i närheten av bedrägerierna. Totalt har ligan kommit över 640 000 kronor från 43 äldre kvinnor.

Långa fängelsestraff

De båda bedragarna dömdes under måndagen i Göteborgs Tingsrätt för 72 fall av grovt bedrägeri och 42 fall av egenmäktigt förfarande.

Mannen dömdes enligt åklagarens yrkande till tre och ett halvt års fängelse och kvinnan till tre års fängelse. De båda döms också till utvisning från Sverige, då de inte är svenska medborgare. Viktoria Levinsson Engdahl säger att det värsta med brotten är att många av de äldre kvinnorna inte har vågat sig ut efter händelserna.

– Det som är så tråkigt är att de äldre mått väldigt dåligt efter det här. De känner sig väldigt otrygga och vill inte gå ut eller gå till stormarknaden mer. Den här typen av brott påverkar ju mer än vad många förstår, säger Viktoria Levinsson Engdahl.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.