Foto: SVT

Äldreflytt stoppas tillfälligt

Uppdaterad
Publicerad

Omfattande protester har tillfälligt stoppat planerna på att lägga ner två äldreboenden i Göteborg.

-Jag tycker att vi är illa behandlade, säger Kerstin Lindström, boende på Krokslätts äldreboende.

-Jag tycker att det så absurt, säger Torleif Johnson, undersköterska på Krokslätts äldreboende, det är ett cyniskt spel och det är inte genomtänkt och förankrat tycker jag. Och definitivt inte med Göteborgs mål och värderingar heller.

-Vi har full förståelse för att detta har skapat jättemycket oro och vi försöker nu att hitta olika alternativ som ska göra så lite skada som möjligt, säger Anette Hansson, sektorschef för äldreomsorgen Centrum.

Flyttas 50 meter

Det handlar om nedskärningar av äldreplatser. Totalt har stadsdelen Centrum avvecklat 79 platser på tre och halvt år och det nuvarande förslaget gäller eventuellt ytterligare 41 platser när Rosa huset på Fredriksdalsgatan för dementa ska tömmas.

Kerstin är en av dem. Hon har en lägenhet som hon trivs i, men nu behövs den för en dement person.

-Jag har drömt om det på nätterna, berättar Kerstin, i förrgår natt drömde jag om att det var någon som gav mig en tablett för att jag skulle bli dement...och inte säga någonting. Så när jag vaknade sa jag ”är jag här?” Så galet kan det gå.

”Helt förödande”

-Det är inte samma sak som när du och jag flyttar. Man är så skör när man är dement. Det är därför Rosa huset finns, för att man behöver stabilitet. Det man har för en dement person som behandling och symtomlindring – det är miljön, miljön i lägenheten, boendet och personalen, och att rycka undan det, det är helt förödande, säger Hans Andersson, anhörig..

Det kanske har gått lite fort förslag om nedläggningen?

-Det första förslaget gick fort och det är vi jätteledsna för, men nu har vi fått tid för dialog och genomarbetar nya förslag, säger Anette Hansson, sektorschef för äldreomsorgen Centrum.

När tror du att det kommer ett beslut?

-Inte förrän i november.

-Och då säger jag till dom såhär: Vill ni ha det så här när ni blir gamla? När ni har fäst er vid ett boende och ska bara slängas ut? säger Kerstin Lindström, boende på Krokslätts äldreboende.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.