Inget julbord för anställda i Alingsås kommun. Foto: TT

Pengakris – då ställs julbordet in

Uppdaterad
Publicerad

Janssons frestelse, kokt skinka, köttbullar och så många ägghalvor man orkar äta. Så brukar ett typiskt julbord se ut. Men för de anställda i Alingsås kommun blir det – ingenting.

Det har gått knackigt för Alingsås kommun på sistone. Plånboken ekar tom och nu har kommunen valt att skrota julbordet för de 3.000 anställda som arbetar åt kommunen. 

– Vi har en ganska ansträngd ekonomin i kommunen och det innebär att en del verksamheterna går mot ett underskott. Ur det perspektivet så gör vi allt vad vi kan för att hålla de ekonomiska ramar som vi har i vår budget. Vi tvingas granska både smått och stort. Men just nu så har vi ingen anledning att skära några andra förmåner, säger Roland Ödh, personalchef i kommunen. 

”En enklare julklapp”

Alingsås kommun dras med ett budgetunderskott på 8,9 miljoner kronor för 2016, enligt halvårsredovisningen i augusti. Genom att skippa julbordet hoppas man minska underskottet med totalt en miljon kronor innan året är slut. Och enligt Roland Ödh gäller slopat julbord för alla förvaltningar i kommunen. 

– Men vi kommer ha en enklare julklapp. Man försöker ändå åstadkomma någon trivselåtgärd. Så lite julfika utgår jag från att det kommer att finnas på de flesta platser i kommunen, säger han. 

Hur har reaktionerna från de anställda varit? 

– Än så länge har vi inte fått några kraftfulla reaktioner. Men jag har full förståelse för det. Det känns inte bra för oss som arbetsgivare heller. Det kan jag bara beklaga för det är alltid olyckligt att dra in den här typen av förmåner. Vi vet ju att våra anställda gör ett fanatiskt bra jobb för att få kommunen att fungera men just nu har vi inte pengar, säger Roland Ödh.

Under nästa år har Alingsås kommun däremot inga planer på att skära ner på några förmåner. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.