Foto: Kallestad, Gorm

”Alkoholen flödar in”

Uppdaterad
Publicerad

30 gripna i ett av de största tillslagen i Ekobrottsmyndighetens historia. Personerna misstänks för storskalig smuggling av alkohol från Tyskland till Sverige

Ett av de största tillslagen i Ekobrottsmyndighetens historia. Så beskrivs ett tillslag i måndags, där en stor mängd alkohol och en buss togs i beslag samtidigt som närmare 30 misstänkta smugglare greps.

Ekobrottsmyndigheten, Tullverket och Skatteverket slog till på fyra platser i måndags: Göteborg, Karlstad, Köping och Helsingborg. Resultatet: beslag av en stor mängd alkohol och en buss som misstänks ha använts till smuggling, samt 28 misstänkta smugglare.

Ett av de största tillslagen någonsin

”Det här är ett av de största tillslagen i Ekobrottsmyndighetens historia och målet är att med nya metoder slå ut handeln med smuggelsprit”, säger Helena Lundgren, kammaråklagare vid Ekobrottsmyndigheten i Linköping, i ett pressmeddelande.

”Mängderna alkohol som flödar in över gränsen från Tyskland är chockerande och vi talar om hiskeligt stora belopp i undandragna skatter”.

Grov smuggling

Just nu sitter 19 personer anhållna, misstänkta främst för grov smuggling av alkohol, grovt bokföringsbrott och grovt skattebrott. Ytterligare nio personer frihetsberövades, men har försatts på fri fot igen.

”Det gemensamma arbetet med Tullen och Skatteverket har varit helt nödvändig för att mäkta med. Det går åt oerhört mycket resurser för att utreda den här typen av organiserad och extremt omfattande verksamhet”, säger Helena Lundgren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.