Allmänheten bjuds in till dialog med stadsbyggnadskontoret om Heden. Foto: SVT/Privat

Ny dialog om Heden – allmänheten bjuds in

Uppdaterad
Publicerad

Hur det nya Heden ska se ut eller inte se ut har både berört och upprört många i Göteborg. Nu bjuder stadsbyggnadskontoret ännu en gång in allmänheten till en dialog om hur nya Heden ska se ut.

Ett vardagsrum med plats för idrott och kultur, en plats där göteborgare från alla delar av staden kan mötas, det är tanken med det nya Heden. I helgen bjuds allmänheten in för att tycka och tänka till om hur man vill att det framtida Heden ska se ut.

– Vi vill få in mer uppdaterade inspel om vad medborgarna tycker. Vi har haft dialoger tidigare under 2008 och 2012, men det har hänt mycket i staden och världen. I grund och botten är det nog samma men det finns säkert också nya inspel och det vi vill ta reda på, säger Anna Samuelsson, projektledare och planarkitekt på stadsbyggnadskontoret i Göteborg. 

Anna Samuelsson, projektledare och planarkitekt stadsbyggnadskontoret. Foto: Privat

Gör om processen

Tanken är att ta tillvara på Heden på bästa sätt och utveckla möjligheterna för både kultur och idrott i framtiden.

I juni 2016 tog byggnadsnämnden beslut på att dialogen om Heden skulle fördjupas innan planarbetet skulle sättas igång. Anledningen till det var att flera av de aktörer som använder Heden idag inte tycker att den tidigare dialogen fungerat på rätt sätt.

– Det var flera aktörer som kände att de inte hade fått vara med i dialogen och att det tog för lång tid från själva dialogen tills vi kunde presentera ett förslag. Vi vill ändra på det nu och göra ett omtag av hela processen. Vi har också delat in alla aktörer i mindre grupper och för en dialog med var och en av aktörerna, säger Anna Samuelsson.

– Vi vill också nu att allmänheten ska tänka helt fritt om hur det nya Heden skulle kunna se ut.

Osäker prognos

Samtliga dialoger ska vara klara i slutet av februari 2017. Stadsbyggnadskontoret kommer då att sammanställa och analysera alla tankar som kommit in och sedan presentera det för byggnadsnämnden.

När väl bygget av nya Heden kan komma igång eller när det kommer att vara klart vet man i nuläget inte. 

– Det kan vi inte säga. Jag får citera vår ordförande i byggnadsnämnden Ulf Kamne (MP) som sa att ”det kan ta allt från ett år till tio år och att ett år är orealistiskt och tio år önskar vi inte”, säger Anna Samuelsson.   

Stadsbyggnadskontoret arbetar också med en digital kampanj där alla som vill får chans att uttrycka vad de vill ha mer av på Heden.  

– Vi vill att det ska bli så bra som möjligt, både för göteborgarna och alla besökarna som kommer hit och besöker Heden, säger Anna Samuelsson, projektledare och planarkitekt på stadsbyggnadskontoret i Göteborg.  

Dialogen kommer att hållas på Scandic Rubinen i Göteborg den 21 januari. Ytterligare tillfälle för dialog om Hedens framtid blir det också den 9 februari.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.