Antalet yrkesfiskare minskar. Foto: TT

Allt färre yrkesfiskare i Västsverige

Publicerad

Yrkesfiskarna har det tungt och de blir allt färre. På två år har antalet minskat med tio procent i Västra Götaland.

– Det är kopplat till en yrkeskategori med hög medelålder och bristande lönsamhet,säger Patrik Persson, chef vid tillståndsenheten på Havs- och vattenmyndigheten.

Det är nyhetsbyrån Siren som tagit fram statistik över hur många utövande yrkesfiskare det finns i Sverige. I Västra Götaland, som är landets största fiskelän, fanns i början av 2015 totalt 478 fiskelicenser för havsfiske utfärdade. I början av 2017 är det 46 färre, totalt 432. En minskning med cirka tio procent under två år.

– Det minskar varje år och vi har sett det under en lång tid. Flera fiskekvoter har också minskat över tid, inte minst torsken som har en central roll. Det har säkert påverkat, säger Patrik Persson.

Kvoterna nyttjas ändå

Trots att antalet yrkesfiskare blir allt färre finns ingen anledning till oro på kort sikt, anser Patrik Persson.

– De svensk kvoterna nyttjas fullt ut ändå, man kanske inte måste vara lika många för att få upp de här mängderna, säger han.

På längre sikt anser han däremot att det behövs en förändring.

– Någon form av nyrekrytering måste komma in, medelåldern är ju hög. Det kan förstås också få lokala effekter när yrkesfiskare försvinner från kustsamhällen.

Önskar stimulansåtgärd

Han får medhåll av yrkesfiskarna själva.

– Det är ingen ko på isen, men på tio års sikt måste vi ha in fiskare. Det är svårt att få yngre att börja fiska, det har nog med att göra att det är ett väldigt omfattande regelverk, säger Peter Olsson, ordförande för Sveriges fiskares riksförbund, SFR.

Har du någon idé hur trenden ska vändas?

– Vi hade gärna sett någon form av stimuleringsåtgärd. Någon form av hjälp till yngre fiskare hade varit bra, säger Peter Olsson.

Totalt finns det i början av året i hela Sverige 1274 fiskelicenser för havsfiske. 2015 låg siffran på 1360.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.