Angelica Lundgren Bielinski (M) vill kunna fortsätta amma sin son, som är 1,5 år, i offentliga lokaler. Foto: Privat

Försvarar rätten att amma offentligt

Uppdaterad
Publicerad

Trollhättan bör ändra sina ordningsföreskrifter så att mammor ges rätt att amma i kommunala lokaler.

– Barn ska ha rätt att äta var och när de vill, säger politikern Angelica Lundgren Bielinski (M).

Att mammor ska få amma på allmänna platser anses självklart för de flesta men faktum är att det i dag saknas både lagstiftning och kommunala regler som skyddar rätten att amma i det offentliga rummet. Det händer att personer känner sig både påhoppade och tillrättavisade. Nyligen blev en ammande mamma avvisad från ett bibliotek i Nyköping och det är i spåren av den händelsen som Trollhättepolitikerna nu agerar. Angelica Lundgren Bielinski (M) har skrivit en motion till fullmäktige.

– Den här motionen har sin grund i Amningsupproret som startade för en tid sedan och liknande motioner har lämnats in i flera andra kommuner, säger Angelica Lundgren Bielinski.

Ammar sin son på 19 månader

Angelica Lundgren Bielinski ammar själv sin son på 19 månader. Hon berättar att hon själv aldrig blivit avvisad men att hon vet att många kvinnor upplever det ångestfyllt att amma offentligt. Hon har också själv erfarenhet av att bli ifrågasatt och berättar att hon ofta fått argumentera för att hon ammar sitt barn längre än sex månader.

– Jag upplevs som konstig och många kan tycka att det är onaturligt eller att barnet är för stort. Det finns till och med de som tycker det är incestiöst.

Vad tänker du om det?

– Egentligen är det mellan mamma och barn, det är ingen annan som har med det att göra.

”En tråkig norm”

Hon upplever att det i dag finns en förväntan i Sverige som säger att man ska vara färdig med amning och få in i sitt barn på förskola när barnet är i ett-årsåldern.

– Det är en tråkig norm vi fallit in i, man kan faktiskt arbeta och samtidigt amma sina barn.

Trots att hon sedan länge även ger sin son vanlig mat har hon av personal inom sjukvården fått rekommendationen att sluta amma.

– När mitt barn inte följde sin viktkurva sa de att ”nu är han så stor så han inte behöver amma”, underförstått att han inte går upp i vikt är för att du ammar. Jag tycker att sjukvården borde ha bättre koll på modern forskning och inte gå gamla råd, säger Angelica Lundgren Bielinski.

Vill stärka amningsrätten

Nu har hon tillsammans med en annan oppositionspolitiker lämnat in en motion till Trollhättan stad för att stärka ammande kvinnors rätt. I förslaget vill de att kommunens ordningsföreskrifter ska fastslå att mammor har rätt till amning i samtliga kommunala lokaler och verksamheter där barn har rätt att vistas.

Politikerna anser att idealet vore en lagstiftning som skyddade mammor och barn, men att det i dagsläget vore en bra början att införa det i kommunens riktlinjer. På kommande fullmäktigemöte ska hon argumentera för sin sak.

Vad hoppas du att förslaget ska leda till om den går igenom?

– Att ammande mammor ska veta att de har rätten på sin sida och att de ska kunna hänvisa till kommunens regler.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.