Angereds bibliotek bland stadens mest populära. Foto: SVT

Angereds bibliotek lockar allt fler

Publicerad

Biblioteket i Angered har haft en raketutveckling. Efter stadsbiblioteket är det nu Göteborgs mest besökta bibliotek. Hit kommer i snitt 800 personer varje vecka.

– Det är fantastiskt kul att jobba här, säger Lee Björklund som har arbetat i Angereds bibliotek sedan 1992.

Det är onsdagseftermiddag, och i biblioteket i Angered finns ett trettiotal besökare som studerar, umgås och lånar böcker.

– Det är ganska lugnt här idag säger Lee Björklund.

Varje dag besöker i snitt 800 personer Angereds bibliotek, vilket gör det till Göteborgs mest besökta bibliotek efter Stadsbiblioteket. Ungefär 25 000 personer strömmar igenom biblioteket varje månad.

Men det är inte bara Angereds bibliotek som har ökat besökarantal de senaste åren. Tillsammans med stadsdelens två andra bibliotek som finns i Hammarkullen och Hjällbo har besökarantalet ökat med runt 75 000 besökare sedan 2014.

– Jag trodde först inte på siffrorna när jag såg dem, säger AnnMari Davidsson som är enhetschef för biblioteken i Angered.

Nyanlända kan stå bakom ökningen

Vad ökningen faktiskt beror på, är svårt att säga, men både AnnMari Davidsson och Lee Björklund tror att många flyktingar som har kommit till Göteborg har bosatt sig i dessa områden.

– Många studerar svenska och behöver litteraturen, säger AnnMari Davidsson.

Lee Björklund visar runt i Angereds bibliotek. Vid ett hörn finns flera hyllor med litteratur på flera språk som arabiska, tigrinska, persiska och turkiska.

Har Angereds bibliotek fler böcker på andra språk jämfört med andra bibliotek?

– Nej, egentligen inte, säger hon. Men det beror på vilka språk, vissa bibliotek har större behov av vissa språk an andra.

Behöver bli större

En av de som besöker Angereds bibliotek är Mohammed Yahyeh. Han kommer från Syrien och har varit i Sverige i ungefär ett år. Han sitter i biblioteket och studerar svenska.

– Det är bra att det finns ett bibliotek här, säger han. Då slipper jag åka in till stan för att studera.

Mohammed Yehyah berättar att han brukar låna böcker från biblioteket, men inte så många på svenska ännu.

– Svenskan är fortfarande lite svag, säger han, så än så länge blir det mest böcker på arabiska, helst skönlitterära böcker.

Lee Björklund har arbetat på biblioteket i Angered sedan det öppnade 1992. Hon trivs bra med kollegor och besökare, många som blivit stammisar.

Skulle du vilja jobba på ett större biblioteket, som till exempel Stadsbiblioteket?

– Nej, det är lagom mycket att göra här. Men vi skulle behöva större lokaler, säger hon, vi får inte riktigt plats.

Här är de böcker som är mest utlånade på Angereds bibliotek:

Ibland mår jag inte så bra / Therése Lindgren

Två systrar – ett reportage / Åsne Seierstad

Kaninjägaren – kriminalroman / Lars Kepler

Harry Potter and the cursed child / J.K. Rowling, Jack Thorne & John Tiffany

Swede Hollow – roman / Ola Larsmo

Hennes nya namn. Bok 2, Ungdomsår / Elena Ferrante

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.