Kommunstyrelsens ordförande Ann-Sofie Hermansson (S). Foto: SVT

Ann-Sofie Hermansson (S) positiv till toppmötet

Publicerad

Kommunstyrelsens ordförande Ann-Sofie Hermansson (S) är mycket positiv till att statsminister Stefan Löfven bokat in ett EU-toppmöte i Göteborg nästa år.

– Jätteroligt så klart. Det är väldigt välkommet. Jag vet ju att Stefan Löfven bjöd in de europeiska ledarna i våras så det var jätteroligt att det blev Göteborg, säger hon. 

Den 17 november nästa år hålls ett EU-toppmöte om ”rättvisa jobb och tillväxt” på Eriksbergshallen i Göteborg. Såväl regeringschefer som ledare för fackliga organisationer och arbetsgivarorganisationer kommer att delta.

Vad innebär det här för Göteborg?

– Uppmärksamhet, och så lite uppskattning.

Ann-Sofie Hermansson tror att valet av plats delvis beror på hur Göteborgs stad arbetat med den typen av frågor.

– Jag vill gärna tro att det är för att vi arbetar mycket med de socialt hållbara frågorna. Vår satsning på ett jämlikt Göteborg, schyssta villkor på arbetsmarknaden och inte minst på social hänsyn i upphandlingar, säger hon.

Odelat positiv, med tanke på vad som hände sist? 

– Ja, man kommer naturligtvis att tänka på det förra toppmötet. Men det har utvecklats säkerhetsmässigt i vårt samhälle så jag har en känsla av att det kommer att bli omhändertaget på ett säkerhetsmässigt tillräckligt sätt. 

Säkerhetsläget har också ändrat sig. 

– Ja, på gott och ont har vi gått mot den utvecklingen att vi är mer säkerhetsmedvetna är vi var för 15 år sedan. 

Vad är det viktigaste med det här mötet? 

– Att vi diskuterar, regeringschefer emellan, socialt hållbarhet i arbetslivet och samhället. Jämlikheten blir aldrig omodern, den behöver utvecklas hela tiden. 

Hur kan Göteborg bidra där? 

– Med de erfarenheter vi har av schyssta arbetsmarknader och social hänsyn i upphandlingar.

Hur ser det ut med amerikansk representation? 

– Det känner jag inte närmare till. Jag skulle inte gissa att det är Donald Trumps frågor. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.