Asylprocess på Migrationsverket i Solna. Samtalsrum för asylsökande. Foto: TT

Inga vräkningar efter lagändringen

Uppdaterad
Publicerad

2400 indragna bidrag och 1700 besked om att lämna asylboenden, men än så länge inga vräkningar. Det är resultatet en dryg månad efter att den nya lagen om mottagande av asylsökande trädde i kraft.

– Det finns de som avvikit och som vi inte vet var de är, säger Jonathan Kvist, enhetschef på Migrationsverket i Vänersborg.

Den första juni i år skärptes lagen om mottagande av asylsökande, LMA. De asylsökande som inte hade barn och som hade fått avslag på sin ansökan till högsta instans har inte längre rätt att bo på Migrationsverkets boenden eller få bidrag.

En oro som lyftes fram då var vad förändringen faktiskt skulle innebära för de uppemot 5000 personer som berördes av dem.

Nu i efterhand har det visat sig att 2 400 personer som befinner sig i Sverige blivit av med sitt bidrag och 1 700 fått besked om att det ska lämna sitt boende. Kronofogden har fått in ett 60-tal ansökningar om avhysning, men än så länge har ingen verkställts.

Flera avviker

Situationen på Restad Gård i Vänersborg, landet största asylboende, är liknande. De 30-talet personer som berördes av lagändringen där har fått information om att de måste lämna sina rum.

– Vi tycker oss kunna se tre tendenser. Det finns de som avvikit som vi inte vet var de är, en grupp säger att de inte kommer hörsamma beslutet och den tredje är de som väljer att åka tillbaka – det har framförallt handlat om sökande från Irak och Somalia, säger Jonathan Kvist, enhetschef på Migrationsverket i Vänersborg.

Totalt i hans geografiska ansvarsområde handlar det om ett hundratal personer som berörts, Runt 20 av dem har överklagat Migrationsverkets beslut. Man har än så länge inte ansökt om några avhysningar.

”Kan liga gärna stanna”

Osman Yousef, en av de tidigare asylsökande som berörs, bor fortfarande kvar på Restad Gård. Där har han vänner som delar med sig av sina pengar för att han ska få mat, men han planerar att snart åka därifrån. Men inte till Somalia som han flytt från, hans uppfattning är att den islamska terrororganisationen Al-Shabaab har landet i ett alltför hårt grepp.

– Jag ska resa till Göteborg, där har jag vänner som bor. Även om jag skulle resa till ett annat land så blir jag deporterad därifrån så jag kan lika gärna stanna.

Farhågan som lyftes upp från flera håll när lagen skulle införas var att den skulle skapa en ny kategori av hemlösa. När SVT intervjuade Migrationsverkets ställföreträdande generaldirektör Mikael Ribbenvik i Almedalen såg han fortfarande den möjligheten.

– Det finns människor i vårt samhälle som förlorat fotfästet och är hemlösa, och tidigare har vi inte sett före detta asylsökande där. Det blir en ny grupp om man då inte väljer att följa domen och åka hem.

Ser inget resultat

Jonathan Kvist, bekräftar den bilden men säger att han än så länge inte sett det resultatet i hans område.

– Nej, det har vi inte gjort eftersom vi ännu inte befinner oss i den delen av processen än där vi har börjat avhysa personer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.