Ansvarig politiker litar på stadsdelarna

Uppdaterad
Publicerad

Det ansvariga kommunalrådet litar på att stadsdelarna kommer att ge de utsatta skolorna tillräckligt med resurser även nästa läsår. Orsaken är de hundratals extra skolmiljoner som de styrande hoppas få klubbat i kommunfullmäktige.

– Det är ju så att projektet som var för de här skolorna är slut. Men allt handlar inte om personaltäthet utan också om arbetssätt, till exempel hur man har lärt sig att jobba med närvaro i skolan. Det lever ju vidare, säger Karin Pleijel, (MP), kommunalråd i Göteborg.

Karin Pleijel menar alltså att skolorna i stor utsträckning har använt de extra miljonerna ur utvecklingsfonden till kompetensutveckling som lett till nya arbetssätt.

Redan en hög resursfördelning

Hon förnekar inte att det kan bli mindre pengar till en början, samtidigt påpekar hon att de styrande i Göteborg vill satsa 300 miljoner extra på skolan i nästa års budget samt att man vill skjuta till 100 miljoner extra redan i år.

– De utsatta skolorna ligger i utsatta stadsdelar och de stadsdelarna får redan en högre resursfördelning. Sedan är det upp till stadsdelsnämnderna att se till att skolorna får rätt resurser.

Men det finns ju inga garantier för att stadsdelarna verkligen lägger pengarna på skolan?

– Det är deras ansvar att pengarna används till skolbarnens bästa. Sen kan det vara så att man i någon stadsdel måste satsa mer på socialtjänsten vilket i sin tur gör att skolan fungerar bättre. Den avvägningen gör stadsdelarna bäst själva.

Vill lugna rektorerna

I enkätundersökningen SVT skickat ut till samtliga rektorer vid de elva skolor som fått extrapengar uttrycker många rektorer en oro över att det kommer att bli lägre lärartäthet och mindre möjligheter till extra stöd. Men Karin Pleijel hävdar att den oron är obefogad.

– Så mycket pengar som vi tänker satsa, så mycket har vi aldrig satsat tidigare. Jag skulle bli förvånad om det inte blir bättre lärartäthet även på de utsatta skolorna.

Just nu är det lätt för Karin Pleijel att lova en bättre framtid. Först ska alla extra miljoner klubbas i kommunfullmäktige där Sverigedemokraterna och Vägvalet har en vågmästarroll.

Blir det som de styrande vill ska sedan stadsdelarna fatta beslut om hur de tänker använda pengarna.

Rektorerna har redan planerat för hur de ska strukturera höstterminen. Och oavsett alla politikerlöften finnns det ännu inga konkreta satsningar att räkna med.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.