Arkivbild.

Resistenta bakterier kan spridas via luften

Uppdaterad
Publicerad

Förorenad stadsluft pekas nu ut som en tänkbar spridningskälla för resistenta bakterier. Göteborgsforskare har visat en risk man inte tidigare räknat med.

– Det här kan vara en viktigare spridningsväg än man trott, säger Joakim Larsson som är professor på Sahlgrenska akademin.

Forskare i Göteborg har visat att luftprover från Peking innehåller dna från gener som gör bakterier resistenta mot de mest kraftfulla antibiotika vi har. Att proverna bara genomförts i Kina är en begränsning i studien, men Joakim Larsson som också är föreståndare för Centrum för Antibiotikaresistensforskning vid Göteborgs universitet anser att det nu krävs mer forskning på andra ställen i världen.

– Vi har precis fått anslag för att titta på hur det ser ut med resistenta bakterier kring kommunala reningsverk. Vi ska bland annat låta reningsverksanställda bära luftprovtagare och studera deras egen bakterieflora, samt floran hos personer som bor väldigt nära samt längre bort, och se om det verkar finnas en koppling till reningsverken, säger Joakim Larsson.

864 prover med dna

I den nya studien letade forskarna efter gener som gör bakterier motståndskraftiga mot antibiotika i totalt 864 prover med dna, insamlade från människor, djur och olika miljöer världen över. Resultaten ger inte svar på om bakterierna, vars dna analyserats, faktiskt var vid liv i luften, och därmed utgjort en verklig fara. 

– Det rimliga att tro är att det är en blandning av levande och döda bakterier, baserat på erfarenheter från andra studier av bakterier i luft, säger Joakim Larsson.

Finns det anledning att bli orolig över de nya resultaten?

– Vi bör vara väldigt oroliga över antibiotikaresistensen. Hur kom de upp i luften? Vår forskning bidrar till förståelsen för spridningen, men grundproblematiken med ökande resistens i samhället är ju känd sedan tidigare. Man bör naturligtvis inte vara orolig för att andas luft, men antibiotikaresistens är ett stort problem för oss alla.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.