Jehovas vittne utsatt för diskriminering Foto: SVT

Arbetsförmedlingen diskriminerade Jehovas vittne

Uppdaterad
Publicerad

En man i Bohuslän blev avstängd från jobb- och utvecklingsgarantin då han förklarat att han av moraliska skäl inte kunde ta ett arbete som innebar försäljning av lotter. Diskriminering anser DO.

Mannen skrevs i december in i jobb- och utveckingsgarantin. I februari ville ett företag som bland annat säljer lotter träffa honom. Men då mannen är medlem i Jehovas vittnen förklarade han för arbetsförmedlingen att han på grund av etiska och moraliska principer inte kunde arbeta för företaget, då det skulle gå emot hans religiösa övertygelse.

Arbetsförmedlingen höll inte med

Arbetsförmedlingen tyckte då att mannen misskött sig genom att inte själv bidra till att skaffa ett arbete och stängde av honom utan ersättning i 45 dagar.

Enligt Diskrimineringsombudsmannen, DO, har Arbetsförmedlingen missgynnat mannen på grund av hans religiösa övertyggelse och att det är fråga om indirekt diskriminering. DO förbereder nu en stämningsansökan mot Arbetsförmedlingen.

Indirekt diskriminering

Med indirekt diskriminering avses enligt 1 kap. 4 § diskrimineringslagen att någon missgynnas genom tillämpning av en bestämmelse, ett kriterium eller ett förfaringssätt som framstår som neutralt men som kan komma att särskilt missgynna personer med (bland annat) viss religion eller annan trosuppfattning, såvida inte bestämmelsen, kriteriet eller förfaringssättet har ett berättigat syfte och de medel som används är lämpliga och nödvändiga för att uppnå syftet.

Källa: Diskrimineringsombudsmannen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.