En blåsippa hittad i Fontinskogen utanför Kungälv. Foto: Kent Larsson

Årets första blåsippa hittad i Västsverige

Uppdaterad
Publicerad

Tranan, koltrasten eller blåsippan. Vad som är det ”riktiga” vårtecknet råder det delade meningar om. Klart är i alla fall att den första blåsippan har rapporterats in, och den hittades i Dals Rostock.

Den är ovanligt tidig i år, blåsippan som nu börjat dyka upp på sina håll i vårt närområde. För många är det ett bevis på att våren är här, på riktigt.

Enligt Mats Havström, botanist och intendent på Göteborgs Botaniska trädgård, har vi de senaste veckornas milda temperaturer att tacka för att den populära blomman nu börjat synas i skog och mark. Men också på det enkla faktum att snön inte skymmer.

– Blåsipporna ligger färdiga hela vintern – oavsett om det är kallt, och bara väntar på att det ska komma lite värme. En mild vinter gör dem naturligtvis ännu mer redo, säger han.

Upptäcktes i januari

På ”Naturens kalender” – en webbsida som drivs av Svenska fenologinätverket, samlar man in observationer av vårtecken och hösttecken i naturen. Där uppmanas allmänheten att rapportera in var och när de gjort sina växtfynd.

Den första och hittills enda blåsippan som rapporterats in hittades i Dals Rostock den 20:e januari. Vem som gjort fyndet är okänt.

– Vanligast är att de börjar dyka upp i mars och april. Så de är tidiga för säsongen, säger Mats Havström och tillägger att det är lite av en sport för många att hitta den första.

Ett mått på klimatförändringen

Även i Fontinskogen utanför Kungälv har blåsippan dykt upp. Kent Larsson blev både överraskad och glad när han under en skogspromenad såg något blått sticka fram ur mossan.

– Det kändes jättekul. Man letar ju efter vårtecken nu. Jag har inte sett några andra tecken, men detta är ett, säger han.

Men Kent Larssons blåsippa uppfyllde dessvärre inte kriterierna som de professionella observatörerna går efter.

– Blomman ska ha öppnat sig fullständigt. Den här hade fortfarande en knopp, säger Mats Havström.

Han konstaterar också att intresset för blåsippor inte bara bör anses som nördigt utan att dessa växter i skog och mark är det bästa sättet att studera klimatförändringen på.

Får inte plockas

– Genom att följa blomning och exempelvis lövsprickning får man ett mått på säsongens längd. Inom väldigt många arter kan vi se en hel veckas skillnad i blomningsstart sedan 1900-talet.

Men även om blåsippan gör oss på bra humör ska vi låta bli att plocka med den hem. Den är fridlyst i Västra Götaland, liksom i flera andra delar av mellersta och södra Sverige.

– Blåsippan betyder mycket för folk. Det är en art som vi har något slags förhållande till i vår kultur, genom visor och annat. Dessutom är de väldigt vackra.

Våren är  här

– De är sällsynta i Västsverige och vanligare att hitta österut i landet. Det är en art som sakta går tillbaka. Så man ska inte plocka dem, tillägger Mats Havström.

Och hur var det nu med våren? Kan vi säga att den officiellt är här? Ja, faktiskt. Om vi ska lita till meteorologerna så kom den faktiskt till Västra Götaland redan för två veckor sedan.

Vårens ankomstdatum gäller från det första dygnet av sju med vårtemperaturer – det vill säga en medeltemperatur över noll grader.

Läs också: Årets första trana siktad

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.