Blommande snödroppar och blåsippor har rapporterats i olika delar av landet Foto: TT

Varmare väder – dags att ta fram allergimedicinen

Uppdaterad
Publicerad

Prosit! Redan nu har pollenallergikernas elände börjat för i år.

– Det är när det blir lite varmare som det kommer igång rejält, säger Åslög Dahl, ansvarig för pollenlaboriatoriet i Göteborg.

Våren låter vänta på sig. Men pollenspridningen har kommit igång tidigt.

– Det händer att folk hör av sig och säger att de har pollenallergi så här års men att människor i deras omgivning bara skrattar åt dem och säger att det inte finns pollen nu. Det kan vara bra att påpeka att det kan det faktiskt, säger Åslög Dahl, på pollenlaboriatoriet i Göteborg.

Nej, våren är inte här. För det krävs en medeldygntemperatur på minst 0 grader i minst sju dagar i sträck. Och så varmt är det inte ännu. Dessutom får det inte kallas för vår före 15 februari. Det är en regel sedan länge.

Men vårtecknen är alltjämt här. Blommande snödroppar och blåsippor har rapporterats i olika delar av landet, och i Västra Götaland kan pollenkänsliga räkna med en och annan nysning.

– Det är lokalt man kan känna av det, inte överallt. Hasselpollen har faktiskt hållit på sedan innan jul. De sprider inte så långt och effektivt, men om man tar en promenad i skogen och passerar förbi en sådan buske kan man känna av det, säger Åslög Dahl.

Normalt sett sprids frömjölet inte längre än 35-40 meter från buskarna i det här kalla vädret. Och det är björkallergikerna som löper störst risk att få pollenkänning nu.

– För de innehåller samma pollen som björk men det blir inte samma koncentrationer med hasselbuskar, säger hon.

Nästa våg kommer snart

Träd och buskar blommar i olika perioder under året. Hasselbusken är tidig och efter Hasselbuskar kommer klibbalen. Ett välbekant träd i Göteborgstrakten.

– Om det fortsätter nu och det inte blir någon köldknäpp så kommer klibbalen igång om någon vecka. Den bildar lite mer pollen än hasselbusken. Det är när det blir lite varmare som det kommer igång rejält, säger Åslög Dahl.

– Gråalen finns egentligen mer i norra Sverige men den finns också planterad i bland annat Majorna, Mölndal och i Bäckebol i Göteborg och den är lite tidigare också, den kan början sprida av februari.

Utländsk pollenvåg

Under senare delen av våren kan också pollen från andra länder blåsa in över Västra Götaland, från bland annat Polen och Tyskland.

– Om man ser att sådana luftströmmar är på väg  och det blommar nere på kontinenten så kan man säga att det finns en risk. Men det förväntar jag inte mig så här tidigt. Det är mer mot slutet av mars, säger Åslög Dahl.

Då kommer pollenperioderna

Hassel: Februari till april

Al: Februari till maj

Alm: Mars till maj

Sälj/Vide: April till juni

Björk: Mars till juni

Ek: Maj till juni

Gräs: Maj till september

Gråbo: Juli till september

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.