Upprörda känslor på asylboende i Vänersborg Foto: SVT

Asylsökande tågade mot utvisningsbeslut

Uppdaterad
Publicerad

Den 1:a juni skärps lagen om mottagning av asylsökande. Många asylsökande som har fått avslag har då inte längre rätt till dagersättning från Migrationsverket eller plats på asylboende. För en del innebär förändringen att de inte längre har tak över huvudet.

SVT:s reporter Lisa Johansson besökte demonstrationen i Vänersborg idag. Ett 30-tal personer på asylboendet på Restad gård, de flesta somalier, drabbas av lagändringen och ett 50-tal personer tågade tidigare i dag från asylboendet till Vänersborgs centrum i protest mot beslutet.

– Människor skanderade ”vi är människor, inget annat” under hela färden som i en protest mot hur de behandlas. För en del av dem har det inneburit en trygghet under fyra års tid, säger SVTs Lisa Johansson.

Mister dagersättning

– Jag har pratat med asylsökande som inte vet var de ska ta vägen och känner att de saknar svar från Migrationsverket.

I tåget gick även Abdullahia Hassan Moalin(MP), ledamot i kommunfullmäktige och i socialnämnden i Vänersborgs kommun. Han, likt många demonstranter har somalisk bakgrund.

– I Somalia finns ingen stabilitet. Det är fortfarande krig och det gör folk mycket oroliga. Många vet inte var de ska göra, säger han.

Vad tycker du som politiker att beslutet tagits utan att det funnits någon plan på hur det ska införlivas?

– Det är synd. En del har bott här i två, tre år och har väntat och väntat. Det är oacceptabelt.

Ämne för diskussion

Många vänersborgare på väg hem från jobbet stannade upp och undrade vad som stod på. Många hade inte hört talas om lagändringen. En kvinna och en man som vår reporter på plats talade med började bråka.

– Man kan ju inte bestämma något sådant här om man inte kan berätta vad som händer för dem efter, undrade en kvinna och fick replik från mannen.

– Vad ska vi göra då? De har ju inga barn och har fått utvisningsbeslut.

Den nya lagen

Lagändringen gäller asylsökande under 18 år utan barn som fått avslag på sin asylansökan. Det ska spara regeringen 200 miljoner kronor i år.

Källa: Migrationsverket

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.