Asylsökande upprörda över hastig flytt

Uppdaterad
Publicerad

På fredag ska ett helt asylboende på Hisingen tömmas. Detta fick familjerna som bor där veta genom en lapp på dörren, knappt två dagar innan flytt.

Stämningen är upprörd utanför Dalagärde asylboende. Plastpåsar som de boende fått för att packa i har blivit ytterkläder, i protest.

Ilskan kommer från att de boende på asylboendet plötsligt fick en lapp uppsatt på dörren på onsdagkvällen. ”Alla boende på Dalagärde måste flytta på fredag” stod det. 135 personer bor på det gamla vandrarhemmet, vissa av dem har bott där i mer än ett år.

Asylboendet Dalagärde

– Jag kom hit i januari och har börjat skolan och deltar i sociala aktiviteter. Flera har praktikplats. Vi har hunnit etablera oss, säger Abdul Rhman Yacoob från Jemen.

Fullt på boendena

Migrationsverket förklarar beslutet och den korta varseltiden med att många nya flyktingar har anlänt till Göteborg de senaste dagarna – och att det är fullt på dom vanliga ankomstboendena.

– Det hade såklart varit mycket bättre om vi haft längre tid på oss att förklara, men boendesituationen är extrem. Vi fattade beslutet först igår, säger Jonathan Kvist, enhetschef för Migrationsverkets mottagningsenhet i Vänersborg.  

Varför kan inte de nyanlända placeras ut så att de andra kan stanna kvar?

– Det blir för svårt logistiskt, eftersom det skulle innebära långa avstånd till Göteborg där de måste upprätta sin asylansökan och registrera den.

Vägrar att flytta

På torsdagen, dagen innan flytt, kom Migrationsverket till platsen. Nu har alla fått en gul lapp i handen som säger vart de ska ta vägen. På en lapp står det Bengtsfors, en annan Munkedal. Men många uppger att de vägrar att flytta.

– De säger att de bryr sig om de nyanlända, men varför bryr de sig inte om oss? Vi är inte några möbler som man bara kan flytta på, säger Abdul Rhman Yacoob.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Asylboendet Dalagärde

Mer i ämnet