Funktionshindrade tvingades att tigga i Göteborg. Foto: SVT (arkiv)

Åtal för människohandel med tiggare

Uppdaterad
Publicerad

Två bröder åtalades på fredagen misstänkta för att ha tvingat funktionshindrade från Bulgarien att tigga i Göteborg.

Det är två bröder från Bulgarien som misstänks för människohandel, plus två personer som misstänks för medhjälp. Alternativa rubriceringar är grovt ocker och häleri.

Bland de fem funktionshindrade offren finns en blind, en synskadad, en gravt handikappad och en rörelsehindrad , som samtliga har tvingats tigga i centrala Göteborg. Fyra av offren har rekryterats i Bulgarien under förespegling att de skulle komma till Sverige och arbeta.

Brottsligheten ska ha pågått från åtminstone 1 juni 2015 till månadsskiftet oktober/november då bröderna greps. Polisen har spanat på verksamheten, som utgått ifrån en lägenhet i Bergsjön, under lång tid. Så gott som varje dag har de funktionsshindrade tvingats att tigga på olika platser runt om i Göteborg till långt in på kvällen.

Enligt åklagaren, Thomas Ahlstrand vid internationella åklagarkammaren,  har tiggarna dragit in 400 kronor per dag och person, det vill säga sammanlagt 300.000 kronor under perioden, pengar som tiggarna har tvingats lämna ifrån sig till de två bröderna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.