Foto: TT

Åtgärdspaket för att förhindra att flyktningbarn går under jorden

Uppdaterad
Publicerad

Länsstyrelserna har nu till regeringen överlämnat en rad förslag till åtgärder för att hindra att ensamkommande barn försvinner och hamnar i utsatthet.

– Vi föreslår bland annat en gräns för handläggningstider i asylprocessen, säger Amir Hashemi-Nik, utvecklingsledare på Länsstyrelsen i Stockholm.

I november rapporterade SVT Nyheter Väst att antalet ensamkommande barn som fått avslag och valt att gå under jorden har ökar kraftigt.  

I januari förra året gav regeringen i uppdrag åt länsstyrelserna att föreslå åtgärder för att hindra att ensamkommande barn försvinner och därmed riskerar att hamna i utsatthet. Nu har ett åtgärdspaket tagits fram i samråd med sex nationella myndigheter och Sveriges Kommuner och Landsting.

Läs också: Amir lever som hemlös på Göteborgs gator

Saknas enhetlig statistik

– Ett problem är att det saknas sammanställd och enhetlig statistik och därmed en helhetsbild. Därför föreslår vi bland annat att regeringen uppdrar lämplig myndighet att föra nationell statistik på antal ensamkommande barn som anmäls försvunna, säger Amir Hashemi-Nik och fortsätter: 

– Kopplat till detta bör journumret 116 000 även innefatta anmälningar om ensamkommande barn som försvinner vilket det inte gör idag. Detta skulle ge en tydligare bild av fenomenet och öka myndigheternas möjligheter att förebygga att ensamkommande barn försvinner och exploateras. 

Länsstyrelsernas åtgärdsförslag i korthet:

• Regeringen bör ge ett uppdrag till förslagsvis Polismyndigheten att föra nationell statistik över antalet ensamkommande barn som anmäls försvunna. Dessutom föreslås att regeringen tillsätter en oberoende nationell rapportör som årligen analyserar statistiken.

• Länsstyrelserna anser att lämplig myndighet bör utreda om Sverige kan införa verksamhet liknande Barnahus, för ensamkommande barn i asylprocessen. Anledningen är att avsaknad av samordning resulterar i att barnen möter många olika aktörer och tvingas upprepa sin historia flera gånger under asylprocessen.

• Det föreslås även att regeringen inför tidsfrister för handläggningsprocesser inom Migrationsverket och migrationsdomstolarna, motsvarande de som finns i Socialtjänstlagen, samt att regeringen gör en barnkonsekvensanalys av de lagändringar som skyndsamt infördes efter hösten 2015.

• Utbildningar för gode män bör göras obligatoriska för att nå en högre kunskapsnivå. I delar av asylprocessen, särskilt i ankomstskedet, saknar barn i dag en ställföreträdare vid kontakten med myndigheter. Därför föreslår länsstyrelserna också att ett system med juridiska ställföreträdare utreds.

• När det gäller psykisk ohälsa och psykosociala problem föreslår länsstyrelserna bland annat en nationell kompetenshöjande satsning för personal och frivilliga som möter ensamkommande barn. Utöver det vill länsstyrelserna även se att regeringen ger Migrationsverket i uppdrag att skyndsamt kartlägga förekomsten av psykisk ohälsa, självmordsförsök och självmord bland ensakommande barn i asylprocessen.

Källa: Länsstyrelsen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.